Acesta este ultimul bilanţ provizoriu furnizat de acest grup de specialişti apropiat mişcării de protest, care precizează într-un comunicat că numeroşi răniţi sunt "la terapie intensivă".

Începută pe 6 aprilie pentru a cere plecarea preşedintelui Omar al-Bashir, înlăturat de la putere cinci zile mai târziu de către armată, o adunare a mii de manifestanţi a continuat apoi pentru a obţine transferul către civili a puterii preluate de Consiliul Milita

Intervenţia de luni a fost ferm condamnată în plan extern, inclusiv de ONU, Statele Unite şi Marea Britanie. Consiliul Militar de tranziţie a negat că a dispersat „prin forţă" manifestaţia de tip sit-in, scrie agerpres.ro.

În replică, mişcarea de contestare a chemat populaţia să revină în stradă marţi pentru o rugăciune funebră musulmană şi pentru "a manifesta paşnic".

Mai devreme marţi, Consiliul Militar a spus că "regretă" evenimentele şi s-a referit la o "operaţiune de curăţare" realizată în apropierea locului protestului de către forţele de securitate, acţiune care a degenerat. Consiliul a promis o investigaţie.

Generalii au anunţat în acelaşi timp stoparea negocierilor cu Alianţa pentru Libertate şi Schimbare, reprezentanta manifestanţilor, şi au chemat la alegeri în termen de 9 luni.