image
Sursa foto: Getty Images

Liderii extremei drepte europene despre insurecția din SUA: nu Donald Trump e de vină, ci fanii săi „ridicoli”

Liderii partidelor de extremă dreapta din Europa condamnă violențele din SUA, după asaltul asupra Capitoliului, în ziua confirmării în Congres a victoriei lui Joe Biden la alegerile prezidențiale, dar nu îl consideră pe președintele în exercițiu Donald Trump vinovat, ci doar o victimă a propriilor simpatizanți fanatici „ridicoli”, se arată într-un articol Politico, potrivit Digi24.

Principalii politicienii europeni de extremă dreapta, care până în prezent vedeau în Donald Trump întruchiparea unui soi de supererou american, condamnă acum, alături de toată lumea, violențele de la Capitoliul SUA. Unii astfel de politicieni încă se abțin în a-l învinui direct pe Donald Trump și consideră că liderul american a fost doar „victima unor suporteri prea exuberanți”.

„Evident că sunt extrem de șocată de aceste imagini ale violenței. Cred că într-o democrație, trebuie să ne apărăm drepturile dar să protestăm în mod pașnic”, a declarat Marine Le Pen, lidera Adunării Naționale, principalul partid de extremă dreapta din Franța.

„Orice manifestare violentă menită a submina procesul democratic este inadmisibilă”, a spus Le Pen într-un interviu acordat postului francez de televiziune, France 2.

Le Pen, văzută în Franța drept un principal contracandidat al președintelui Emmanuel Macron la viitoarele alegeri prezidențiale, programate anul viitor, a încercat să îi diferențieze pe atacatorii surprinși în imaginile din timpul haosului de la Capitoliu de marea masă de votanți pro-Trump.

„Sunt câteva sute de extremiști care au încercat să submineze procesul democratic”, a spus Le Pen. „Nu i-aș confunda pe aceștia cu cei 70 de milioane care au votat cu Trump”.

Cu toate acestea, a mai spus președinta partidului extremist francez, Trump „nu și-a măsurat greutatea cuvintelor și felul în care acestea vor afecta o parte dintre susținătorii săi atât de afectați de înfrângerea (la alegerile prezidențiale)”.

Alți lideri europeni de extremă dreapta au condamnat în mod similar violențele și i-au catalogat pe prostatarii care au intrat cu forța în Congres drept niște „ciudați”, în timp ce Trump a fost caracterizat drept un „împăciuitor”.

„Discutăm despre ceva cu totul de neacceptat, provocat de către niște fanatici care, în unele cazuri, au frizat ridicolul, cum e de pildă tipul acela care părea să vină direct dintr-un videoclip Village People”, a declarat Nicola Procaccini, europarlamentar italian al partidului Frații Italiei.

În schimb, Giorgia Meloni, liderul formațiunii Frații Italiei și președintele Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (de extremă dreapta) nu crede că Trump trebuie să fie făcut responsabil pentru asaltul asupra Capitoliului.

Virginie Joron, europarlamentar francez al partidului Adunarea Națională (condus de Le Pen) s-a declarat „șocată” de „ușurința cu care se poate intra în Capitoliu” și i-a condamnat pe „extremiștii care se bagă în seamă”, dar i-a luat apărarea lui Trump pentru felul în care a reușit să pună la punct o politică protecționistă pentru americani.

De asemenea, Marco Zanni, europarlamentar și lider al partidului italian de extremă dreapta Liga a condamnat violențele din SUA dar și-a declarat sprijinul pentru Donald Trump.

„În mod clar, ne simțim mai aproape de Partidul Republican din SUA și împărtășim multe dintre deciziile politice luate la Casa Albă în ultimii patru ani”, a spus Zanni.

Citeşte mai mult despre

comentarii: