image
Sursa foto: nordnews.md

UE ne ajută să păstrăm istoria. La Soroca se face, la Bălți se desface

În nordul Republicii Moldova, pe malul râului Nistru, istoria este păstrată în cele mai mici detalii. Aici, parcă te pomenești în secolul 15, în locul unde s-au purtat numeroase bătălii. Vorbim despre Cetatea Sorocii, unicul monument medieval rămas în țara noastră. Inițial, a fost construită din lemn, de domnitorul Ștefan cel Mare, apoi, reconstruită din piatră de fiul său, Petru Rareș, transmiste nordnews.md.

Cetatea este vizitată de mii de turiști, deși acum câțiva ani părea un monument care se va ruina. Din fericire, cu suportul Uniunii Europene, construcția a fost salvată.

,,Acesta este cel mai important loc din cetate, cel mai bine fortificat. Absolut în toate civilizațiile europene și medievale, locul acesta, don jon, este cel mai important. Dacă este cucerit don jonul, se putea de spus că era cucerită întreaga cetate”, a spus Victor Butnaru, Directorul Interimar al Muzeului de Istorie din Soroca.

Prima etapă de renovare a fortăreței a fost desfășurată acum zece ani, în cadrul proiectului transfrontalier „Bijuterii Medievale”. Atunci, Uniunea Europeană a alocat 2 milioane de euro.

,,Noi am mai schimbat și poarta cetății. Poarta cetății trebuia să fie schimbată pentru că, aceasta era poartă din metal și nu era caracteristică pentru epocă”, a mai adăugat Victor Butnaru.

Acum, Cetatea Soroca este din nou în reparație. UE alocat peste un milion de euro pentru renovarea fortăreței în cea de-a doua etapă.

,,Etapa a II-a de restaurare, după câte cunoaștem noi presupune în primul rând conservarea acestor ziduri, acestor cazemate care au mai rămas, și care se află într-o stare deplorabilă. Se va curăți toată piatra, se vor suplini golurile, dar va rămâne cât mai aproape de original, ceea ce am avut noi odată, astfel încât lumea să poată să vadă și cheia boltului care vine de la stră-strămoșii noștri, de la turci”, a menționat domnul Butnaru.

,,În urma lucrărilor de renovare, pereții cetății au fost întăriți din temelii. Muncitorii au utilizat o soluție specială, pentru ca întreaga construcție să reziste încă cel puțin 100 de ani. Acum, nici seismele nu sunt un pericol pentru Cetatea Sorocii”, a spus Nicoleta Pînzaru, reporter Nord News.

,,Am aplicat la acest proiect, pentru ca să ne dea niște bani nerambursabili, ca ulterior, aceștia să fie valorificați, să contribuie la economia locală, la turismul local, pentru că Cetatea de felul său, e unica în Moldova și atrage foarte mulți turiști. Desigur, e o etapă de muncă foarte mare. S-a început acest proiect din 2010,2011 cu Doamne Ajută, în 2022-2023 îl vom finaliza”, ne-a povestit Țarălungă Igor, manager de proiect.

Dar, nu toate monumentele istorice din nordul țării au aceeași soartă. Unele sunt lăsate de izbeliște, „mutilate” de intemperii sau chiar de mâna omului. S-a întâmplat cu sediul Oficiului Stării Civile din Bălți, clădire care a aparținut familiei Bodescu. Aceasta a fost construită acum peste 100 de ani. Până în 1918, aici s-a aflat zemstva orașului, prima care a votat Unirea cu România.

,,Inițial, construcția avea un singur nivel. În anul 1934, clădirii i s-a adăugat un etaj. În timp, aceasta și-a pierdut aspectul de odinioară. Mai mult, acum 15 ani, Oficiul Stării Civile a fost vopsit în culoarea roz”, a spus a spus Nicoleta Pînzaru, reporter Nord News.

Acum trei ani, Ministerul Culturii a aprobat un proiect de renovare a clădirii Oficiului Stării Civile din Bălți, dar lucrările așa și nu au început. Recent, autoritățile locale au cerut Chișinăului să le dea clădirea în gestiune.

,,Sper foarte mult că Agenția Serviciilor Publice sau Guvernul R. Moldova va da curs solicitării Consiliului Municipal Bălți,  pentru a reîntoarce clădirea dată patrimoniului municipal, încât administrația publică locală, nu neapărat cea de astăzi, dar cea care vine, să aibă grijă de construcțiile importante din Bălți, precum Casa Bodescu sau fosta primărie din Bălți – Casa Marcarov”, a declarat Sergiu Burlacu, consilier municipal.

Tinerii care vin aici să-și oficializeze căsniciile spun că în cea mai importantă și frumoasă zi din viața lor, și-ar dori o altă priveliște.

,,S-ar putea și mai bine să fie, dar condițiile din exterior lasă de dorit. După taxele pe care noi le achităm, lasă de dorit, evident”, a spus Lilia Gaidău, mireasă.

Bălțenii regretă că un monument istoric de importanță națională, amplasat chiar în inima orașului, pierde din frumusețea de odinioară.

,,Îmi pare rău că nimeni nu se ocupă de restaurare, e în centrul orașului și e o clădire destul de frumoasă.  Probabil nu este ceva prioritar pentru ei și nu vor să o renoveze.

,,Desigur, e foarte urât și e dezastru, cuvinte nu am.  –Nu e o culoare potrivită? – Nu.  Un bej poate așa, ceva deschis, ceva mai frumos.  E foarte urât, foarte urât.

,,Foarte frumos arăta, acum e foarte urât, e de vină comanda de sus. Nimeni nu își dă interesul. Biroul arată bine și la exterior nu se uită nimeni”, au spus locuitorii orașului.

În municipiul Bălți sunt peste 60 de monumente de importanță națională și locală.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: