image
Sursa foto: Jurnal.md

VIDEO // Rezumatul raportului Consiliului Concurenței, privind activitatea cartelului de pe piața carburanților

Miercuri seară, în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV, a fost prezentat raportul Consiliului Concrenței privind activitatea companiilor de pe piața carburanților. Din document reiese că pe această piață s-au creat înțelegeri de cartel, iar concurența la mai multe capitole practic nu există

Moderatorul emisiunii, Alex Cozer, a făcut un rezumat al raportului, pe care vi-l prezentăm mai jos.

Raportul vizează activitatea din ultimii 2 ani a 6 cele mai mari rețele de stații PECO din țară: Petrom, Rompetrol, Lukoil, Tirex, Vento și Bemol, care controlează peste 95% din piață.

Cheltuieli diferite, chiar cu peste un leu per litru mai mici în cazul celei mai mari rețele de benzinării din Moldova decât la unele mai mici. Prețurile se schimbau însă simultan și erau întotdeauna practic identice. Consiliul Concurenței a analizat acest lucru în cazul mai multor modificări de prețuri și de fiecare dată aceste cheltuieli erau diferite, cu diferențe mari. Majorările se faceau însă la toți, la fel.

În aceste condiții, întrebarea e care e sensul activității uneori chiar în pierdere, în raport arătându-se că, cel mai probabil, există alți factori prin care anumite rețele își recuperează pierderile, în special prin eliminarea competiției de pe piață. Mai mult decât atât, s-a constat că întreprinderile comunică între ele și coordonează perioadele în care fac modificări de prețuri, aruncându-și chiar reproșuri când o benzinărie de la un anumit colț de stradă nu respectă chiar și cu 2-3 bănuți înțelegerea. În acest sens au fost analizate inclusiv descifrări ale convorbirilor telefonice între șefi ai acestor rețele din care reiese că aceștia coordonau politica de prețuri.

Sunt extrase din calculatoarele angajaților care denotă faptul că atunci când se efectua o majorare de preț nu exista vreun raționament economico-financiar, pentru că elementar nu se realiza analiza financiară obligatorie. Cel mai probabil se făcea în urma unui apel coordonat.

Un alt spect interesant e că rețelele de benzinării închiriază stații de la aceleași companie. Adică o companie poate să închirieze și la trei rețele diferite, și aici existând suspiciuni în privința unor aranjamente.

Mai mult decât atât, legislația actuală favorizează o companie să închirieze o stație decât s-o aibă în proprietate, pentru că cheltuielile pentru locațiune sunt incluse în prețul final al carburanților, iar cheltuielile penru reparația și întreținerea stațiilor nu. Deci se întâmplă că aceleași companii crează intermediari care ar deține stațiile, apoi și le închiriază tot lor și fac bani prin faptul că aceste costuri de închiriere sunt incluse în prețul carburantului. Regula nescrisă de pe piață, introdusă încă de pe vreamea cînd Plahotniuc era director la o rețea de benzinării, este că prețul pentru închiriere reprezintă 75-80% din profitul total al stației PECO .

În raport apare și declarația lui Feruz Isayev, directorul Lukoil, precum că petroliștii au ajuns la o înțelegere ca pe tot parcursul anului 2020, 6 luni inainte de prezidențiale, prețurile să nu se schimbe. Asta deoarece la început de 2020, tot în urma unor înțelegeri, companiile nu au redus prețurile la nivelul pieței, pe fondul prăbușirii prețurilor la petrol.

Mai mult decât atît, companiile cumpără carburanți una de la alta. Spre exemplu Bemol a cumpărat carburant în valoare de 400 de milioane de lei de la Petrom, aproape 400 de milioane de la Lukoil și peste 100 de milioane de lei de la Rompetrol în decurs de câteva luni. Astfel, marii jucători își plasează produsul și la restul rețelelor, impunând și prețurile pe care și le doresc ei. Este un mit că un anumit tip de carburant de la o rețea anumită ar fi mai bun decât altele.

În concluzie, se propunea amendarea cu 2-4% din cifra de afaceri a acestor companii, adică cel puțin 200 de milioane de lei. Amenda deocamdată nu a fost aplicată, așa cum raportul nu include activitățile vădit concertate a acestor companii din ultimii 10 ani.

Noutăţile partenerilor

comentarii: