Comisia Europeană va explica că planul care va fi prezentat joi va fi primul pas şi că diferenţele de opinie dintre guverne şi constrângerile bugetare din uE au împiedicat o propunere mai ambiţioasă în acest moment, scrie News.ro.

Planurile Comisiei, obţinute de Financial Times, îi vor permite să se împrumute de pe pieţele de capital pentru a finanţa statele cu probleme excepţionale, cum ar fi un dezastru natural sau o criză bancară localizată.

Ţările vor putea să se împrumute pentru a investi în infrastructură sau alte programe pentru a preveni un impact economic.

Dobânzile pentru aceste împumuturi contractate de guverne vor fi acoperite de o parte din profiturile pe care băncile naţionale din zona euro le obţin din emiterea de bancnote, o solicitare care s-ar putea să provoace tensiuni în relaţiile cu instituţii independente cum este banca centrală a Germaniei, Bundesbank.

Împumuturile totale ar fi limitate la 30 de miliarde de euro şi nicio ţară nu ar avea dreptul sa primească mai mult de 30% din capacitatea de finanţare disponibilă.

Programul va fi disponibil statelor din zona euro şi celor aspirante, membre ale mecanismului european al ratelor de schimb.