image
Sursa foto: Jurnal TV

Țăranu, despre prețul la gaz: „Este evident că în această iarnă n-o să înghețăm, dar ar fi bine să avem și pâine pe masă”

Analistul politic Anatol Țăranu a declarat în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV că în contextul creșterii tarifelor, pensiile majorate și compensațiile alocate de către autorități ar putea fi insuficiente pentru cetățenii Republicii Moldova.

„Doamna prim-ministru are perfectă dreptate când spune că Guvernul a înterprins măsurile necesare pentru a asigura condițiile sociale ale populației și este adevărat și pensia a fost majorată și sunt prevăzute compensațiile din partea statului. Numai că problema este că toate aceste compensații nici pe departe n-au să acopere toate necesitățile oamenilor și acele condiții care vor apărea. Să vedem poate pe parcurs Guvernul va identifica și alte resurse din care ar putea să ajute îndeosebi păturile nevoiașe, dar deocamdată la acest capitol suntem într-o situație foarte complicată și ne așteaptă o iarnă mai gravă. Astăzi am scris un comentariu în care am spus că da, este evident că în această iarnă n-o să înghețăm, dar ar fi bine să avem și pâine pe masă, iar aici la acest capitol am putea să avem probleme, cel puțin, o parte din societatea noastră”, susține analistul politic, Anatol Țăranu.

De cealaltă parte, expertul în securitate energetică, Sergiu Tofilat, a declarat că: „Acum sunt vremuri dificile. Trebuie să înțelegem că Republica Moldova nu este cumva izolată de circuitul economic mondial și vedem tendințele la prețuri (...) Pe lângă relansarea economică care a provocat o cerere mai mare și o creștere de prețuri, un efect foarte mare îl au tranzacțiile speculative pe bursă, când cei care au bani caută unde să investească și vorbim de trilioane de dolari și de euro care au fost injectați în economie ca suport din partea statelor dezvoltate. Aceste trilioane au ajuns pe burse, traiderii au rolul să-și maximizeze profitul, să cumpere azi ieftin și să vândă peste o lună, peste două, peste trei, mai scump. Asta a generat o creștere enormă la prețuri. (...) Noi suntem parte a circuitului energetic mondial, noi importăm foarte multe lucruri, de aceea, nu putem să fim izolați de această situație.”

Noutăţile partenerilor

comentarii: