image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Ce averi au consilierii președintelui Maia Sandu

O parte dintre consilierii președintelui Maia Sandu și-au depus deja declarațiile de avere pentru anul trecut. În timp ce unii declară venituri modeste, alții afișează case și mașini de peste un milion de lei.

Potrivit declarației de avere și interese personale, consilierul prezidențial în domeniul sănătății, Ala Nemerenco, a obținut în 2019 din salariu peste o sută de mii de lei de la Ministerul Sănătății și 30 de mii de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu".

De asemenea, fiind consultant al Organizației Mondiale a Sănătății, dar și la două companii din Germania și Franța, ea a obținut peste nouă mii de dolari și aproape 12 mii de euro. Ala Nemerenco a mai primit de la CNAS o pensie de aproape 64 de mii de lei și o indemnizație de la Consiliul Municipal Chișinău de peste o mie de lei.

Familia Alei Nemerenco a mai obținut de la trei companii salarii în valoare totală de 37 de mii de roni. Nemerenco nu declară niciun imobil - doar un automobil Nissan, cumpărat în 2019 cu peste 280 de mii de lei. De asemenea, ea a declarat că deține două conturi bancare pe care deține în total peste 250 de mii de lei.

Olesea Stamate, consilierul Maiei Sandu în domeniul justiției, a obținut anul trecut un salariu de 279 de mii de lei de la Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă și aproape 700 de dolari de la un ONG.

Familia Olesei Stamate a obținut venituri de peste două milioane de lei de la o întreprindere de telecomunicații, dar și o dobândă de 150 de eruo de la un cont de depozit. Olesea Stamate deține două terenuri agricole în valoare totală de aproape 19 mii de lei și un apartament de 70 de metri pătrați, în valoare de 437 de mii de lei. Conduce un Porsche Macan, cumpărat în 2019 cu peste un milion de lei. În două conturi bancare, familia Olesei Stamate deține 186 de mii de euro.

Cristina Gherasimov, consilierul preşedintelui în domeniul politicii externe, în 2020 a obținut un salariu de aproape 33 de mii de euro de la un ONG din Germania. Pentru activități didactice, ea a mai obținut, de la mai multe instituții din țară și de peste hotare, 4.700 de euro, peste 8 mii de lire sterline și 500 de dolari. De asemenea, Cristina Gherasimov a obținut 500 de euro în baza unui contract de locațiune.

Consilierul preşedintelui în domeniul politicii externe deține trei apartamente în valoare totală de 474 de mii de lei. Pe două conturi bancare Cristina Gherasimov are 27 de mii de lire sterline și, respectiv, aproape patru mii de euro.

Anul trecut consilierul Maiei Sandu în domeniul educației și cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a obținut un salariu de peste 50 de mii de lei de la Parlamentul Republicii Moldova și 98 de mii de lei de la Ministerul Educației. Liliana Nicolaescu-Onofrei a mai primit aproape 20 de mii de euro de la o companie din Grecia. Familia ei a obținut de la o editură de carte 19 mii de lei.

Liliana Nicolaescu-Onofrei deține două apartamente în valoare totală de 895 de mii de lei și un alt imobil de 15 mii de lei. Familia Lilianei Nicolaescu-Onofrei deține un automobil Honda de opt mii de euro. Pe 10 conturi bancare, consilierul prezidențial și membrii familiei sale dețin 26 de mii de lei și 17 mii de euro. Familia Lilianei Nicolaescu-Onofrei deține acțiuni la două firme, de la care a obținut anul trecut aproape 11 mii de lei.

Elena Druță, consilierul preşedintelui pentru relațiile cu diaspora, a obținut anul trecut de la CNAS o indemnizație de aproape 132 de mii de lei. Familia ei a mai obținut, de la două companii, salarii de 36 de mii de lei și 25 de mii de euro. Elena Druță deține cinci terenuri în valoare totală de 52 de mii de lei. Are un apartament de peste un milion de lei și două mașini în valoare totală de 49 de mii de euro. Familia consilierului preşedintelui pentru relațiile cu diaspora are într-un cont bancar 131 de mii de lei, iar de la o companie la care deține acțiuni a obținut anul trecut cinci mii de lei.

Sorina Ştefârţă, consilierul pentru comunicare publică, a obținut din salarii, anul trecut, 19 mii de euro și 447 de mii de lei. Ea deține două apartamente, unul fiind cumpărat în anul 2021 cu peste un milion de lei. Celălalt costă 310 mii de lei.

Sorina Ştefârţă are și un automobil de 355 de mii de lei. În două conturi bancare purtătorul de cuvânt al Maiei Sandu deține 13 mii de euro și, respectiv, 82 de mii de lei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: