image
Sursa foto: Profimedia

Lukaşenko, după întâlnirea cu Putin: Dacă vom vedea o activare NATO, armata rusă va ajunge în 24 de ore în Belarus

Preşedintele bielorus Aleksandr Lukaşenko susţine că nu a discutat cu omologul său rus Vladimir Putin eventualitatea unor transferuri de trupe ruseşti în Belarus sau crearea unor baze militare permanente ale Rusiei pe teritoriul bielorus, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă TASS. În schimb, liderul de la Minsk admite că au fost discuții legate de transfer de arme rusești și spune că, în caz de nevoie, armata rusă poate ajunge în 24 de ore în Belarus.

„Nu am avut niciun fel de discuţii despre transferul permanent de trupe ruseşti în Belarus sau despre crearea vreunei baze militare. Nu avem nevoie de aşa ceva. Nu există nicio necesitate în acest sens deocamdată, conform conceptului de securitate militară a uniunii statale (Rusia-Belarus). Dacă va exista oarecare circumspecţie, dacă vom vedea o activare a NATO inclusiv până la un conflict militar, armata rusă va ajunge în 24 de ore în Belarus", a afirmat marţi Aleksandr Lukaşenko într-o reuniune a guvernului său consacrată relaţiilor de cooperare cu Moscova, după ultima sa întâlnire cu Putin.

În Belarus există infrastructură militară - baze, aeroporturi militare - în acest sens, a adăugat el.

În acelaşi timp, Lukaşenko a afirmat că, în Occident, Belarusul este acuzat că găzduieşte trupe străine pe teritoriul său.

„Aceşti laşi din Occident nu au dreptul să ne acuze că am găzdui baze ruseşti, sau chineze, sau ale vreunei alte ţări. Uitaţi-vă mai bine la voi, căci voi vă instalaţi baze în Polonia", stat membru UE şi NATO de la graniţa cu Belarus, a mai spus Lukaşenko, citat de TASS, potrivit Agerpres.

Preşedintele bielorus a recunoscut totuși că, la întâlnirea cu omologul său rus, au fost abordate probleme legate de cooperarea cu Federaţia Rusă în domeniul cooperării militare, inclusiv furnizarea de armament modern rusesc către Belarus.

Dar cele două părţi încă nu au stabilit condiţiile acestor livrări de armament, a adăugat Lukaşenko, dând ordin ca responsabili din armată să analizeze ce tipuri de arme ruseşti ar avea nevoie forţele armate belaruse.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: