image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Pandemia de COVID-19 ne-a schimbat personalitățile într-un mod neobișnuit: Ce arată ultimele studii

Cele mai multe studii au descoperit că trăsăturile de personalitate sunt extrem de robuste în fața unor evenimente larg răspândite, dar este posibil ca pandemia să fi fost o excepție, în special pentru tineri.

Dezastrele naturale pot declanșa depresie, anxietate și tulburare de stres post-traumatic, dar cercetările au descoperit că ele abia dacă par să modifice trăsăturile de personalitate pe care psihologii le numesc „big five”, cel puțin în rândul adulților. Cu toate acestea, o comparație a acestor trăsături efectuată înainte și după pandemie a arătat o schimbare vizibilă în moduri considerate de obicei nedorite – iar efectul este cel mai mare în rândul tinerilor.

Studiul Understanding America, citat de Playtech.ro, realizează periodic sondaje online ale unui eșantion din populația adultă americană. Când a venit pandemia, a oferit cercetătorilor o bază de referință pentru răspunsurile a mii de oameni.

Într-o nouă lucrare, cercetătorii compară aceste rezultate cu sondajele efectuate de aceleași persoane la începutul pandemiei și apoi în 2021-22. Este posibil ca participanții să nu fie pe deplin reprezentativi (doar 41% dintre respondenți au fost bărbați, de exemplu), dar un eșantion de peste 7.000 de persoane, cu o medie de 2,62 sondaje fiecare, este un grup substanțial cu care să lucrezi.

Rezultatele inițiale au părut în concordanță cu studiile anterioare. În 2020, schimbarea a fost nedetectabilă la patru dintre trăsături – extraversie, deschidere, agreabilitate și conștiinciozitate – în timp ce doar un efect mic a fost observat asupra măsurilor de nevrotism. Singurul lucru surprinzător a fost că participanții au devenit, de fapt, mai puțin nevrotici. Nu este ceea ce s-ar fi putut aștepta în fața unei pandemii globale și a unei creșteri a teoriilor conspirației menite să crească paranoia, dar se potrivește cu două studii mici anterioare.

Cu toate acestea, sondajele efectuate în 2021 și 2022 au produs rezultate destul de diferite. Pe baza răspunsurilor lor, oamenii au fost semnificativ mai puțin extravertiți, deschiși, agreabili și conștiincioși decât erau înainte de pandemie.

Personalitățile se pot schimba în viața oamenilor, dar de obicei încet. Diferențele descrise în lucrare au fost similare cu cele măsurate în mod obișnuit pe parcursul unui deceniu – așa că dacă ți s-a părut că în ultimii doi ani ai îmbătrânit zece ani, nu ești singurul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: