„O scrisoare va fi trimisă la Bruxelles astăzi sau miercuri devreme”, a declarat, potrivit agenției de presă, un oficial român implicat în procesul de nominalizare. Un altul a declarat pentru Reuters că: „S-a convenit că Mureșean este propunerea României”.

După respingerea Rovanei Plumb și a lui Dan Nica, fosta șefă a Executivului de la București, Viorica Dăncilă, l-a propus Victor Negrescu pentru funcția de comisar european. Purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva, a transmis în urmă cu o săptămână că sunt cunoscute disensiunile de la Bucureşti, dar că există „dubii mari” referitoare la legitimitatea propunerii transmise de guvernul Dăncilă, indicând că președintele Klaus Iohannis s-a opus propunerii formulate de Viorica Dăncilă.

Totodată, oficialul UE a precizat că „oricare va fi noul candidat român, el sau ea trebuie să fie acceptat de către preşedintele-ales şi trebuie să reuşească să obţină susţinerea necesară în Parlamentul European. Europa trebuie să meargă înainte”.

Premierul Ludovic Orban a declarat, încă de la preluarea mandatului, că nominalizarea unui comisar european este una dintre prioritățile noului guvern. Orban a arătat că va exista o procedură care va presupune consultarea cu președintele Iohannis, precum și cu Parlamentul.

Președintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că îi susține în mod formal pe candidații noi propuşi de Franța și Ungaria pentru funcțiile de comisari europeni. Administraţia Emmanuel Macron l-a propus pe Thierry Breton ca reprezentant în Comisia Europeană, după ce prima propunere a Parisului, Sylvie Goulard, a fost respinsă de Parlamentul European. La rândul său, Ungaria l-a propus pe Oliver Varhelyi după respingerea lui Laszlo Trocsanyi în Parlamentul UE.