image
Sursa foto: jurnal.md

Rata de vaccinare în RM, mai mare decât în alte țări din zonă; Medic, despre dorința oamenilor de a alege un anumit vaccin

„Este bun acel vaccin care este disponibil la moment”, afirmă Angela Paraschiv, președintele Comisiei de specialitate în epidemiologie a Ministerului Sănătății.

La moment, în Republica Moldova sunt mai multe tipuri de vaccin, iar persoana care merge la centrul de vaccinare unde sunt disponibile mai multe tipuri poate solicita vaccinul pe care îl preferă. Dacă centrul de vaccinare respectiv are un singur tip de vaccin, atunci nu poate alege.

„Noi îndemnăm cetățenii să se vaccineze cu acel tip de vaccin care este disponibil, pentru că nu e exclus faptul că în ziua următoare riscă să se îmbolnăvească. De aceea acel vaccin care este disponibil este și cel mai bun”, a declarat conferențiarul universitar Angela Paraschiv, șefa Disciplinei de epidemiologie, Departamentul Medicină Preventivă al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, președintele Comisiei de specialitate în epidemiologie a MSMPS, în cadrul emisiunii „Fii Sănătos: Start Vaccinare, Stop pandemie”, de la Jurnal TV.

Dacă vorbim despre procentajul populației vaccinate până acum, specialiștii menționează că nu este un proces foarte rapid, dar chiar și așa RM înregistrează o rată de imunizare mai înaltă decât multe țări din regiune.

„Dar dacă analizăm situația din alte țări, care au început în aceeași perioadă ca și noi, noi avem o rată mai mare, comparativ cu Ucraina, Georgia, Armenia și asta ne dă un pic de curaj că suntem totuși pe calea cea dreaptă. Datorită faptului că în curând vom avea și mai multe doze de vaccin, și mai multe doze de vaccinare, asta ne va permite să creștem rata într-o perioadă mai scurtă de timp”, a mai precizat Angela Paraschiv.

Noutăţile partenerilor

comentarii: