image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Moloșag, despre acuzațiile că e consiliată de un fost condamnat: „Mi-am asumat reabilitarea și încadrarea lui în societate”

Avocatul Poporului Natalia Moloșag a comentat azi în cadrul unui briefing acuzațiile care i-au fost aduse în presă, că e consiliată de un fost condamnat pentru proxenetism. Aceasta a precizat că a fost avocata lui Dumitru Godorog și că acesta deja și-a ispășit pedeapsa, iar ea, în calitate de avocat, și-a asumat responsabilitatea pentru reîncadrarea lui în societate. Natalia Moloșag a mai declarat că este gata să-și dea demisia, dar după ce va fi finisat un control în cadrul Oficiului Avocatului Poporului, care va mai dura câteva zile, unde a depistat mai multe abateri și abia după ce „organele de drept se vor expune pe marginea acestor verificări”.

„Am fost avocata lui Dumitru Godorog într-un dosar penal. Persoana si-a recunoscut vina, și-a ispășit pedeapsa, am fost responsabilă de reîncadrarea lui în societate în perioada post-condamnare. Consider că misiunea unui apărător al drepturilor omului este inclusiv asigurarea incluziunii sociale și creșterea nivelului de toleranță față de foștii deținuți prin intermediul implicării acestora în acțiuni de interes comunitar. Din 2018 am realizat în cadrul probațiunii un suport de menținere în calitate de garant în cadrul procesului de ispășire a pedepsei condiționate a lui Godorog Dumitru. Lipsa unui loc de muncă pentru persoanele care și-au ispășit pedeapsa în RM este una din cele mai problematice. De aceea din 2018 i-am oferit posibilitatea să dețină un loc de muncă de asistent în cadrul „Cabinetului avocatului Natalia Moloșag”, a explicat avocata.

Natalia Moloșag a mai declarat că și-a asumat încadrarea în muncă a lui Dumitru Godorog și consideră că i-a dat o șansă acestei persoane la reabilitare și la reintegrare. „Am continuat această colaborare și după ce am fost numită în funcția de Avocat al Poporului, contractându-l temporar la munci auxiliare”, a mai spus ea.

Avocatul Poporului a precizat că nu are o relație personală cu Dumiru Godorog. „Nu am o relație cu dumnealui. Eu am soț, am doi copii. El este asistent, o persoană de încredere care mi-a demonstrat asta timp de trei ani”, a spus avocata.

Ea mai adăugat că e gata să-și dea demisia, dar abia după ce va face publice rezultatele unui control inițiat în cadrul instituției unde a depistat mai multe abateri. Ca rezultat, a trimis și o scrisoare pe adresa SIS. Natalia Moloșag a sugerat că criticile legate de activitatea fostului condamnat în cadrul instituției Avocatul Poporului ar fi o răzbunare a reprezentanților vechii echipe, care sunt deranjați de controlul inițiat la Oficiul Avocatul Poporului și de eventualele rezultate ale acestuia.

Amintim că Natalia Moloșag a fost aleasă în funcție în luna septembrie și a fost însoțită în repetate rânduri de clientul său, Dumitru Godorog, fost condamnat pentru proxenetism.

După numirea în funcție și prezentarea în fața colectivului, pe pagina de Facebook a Oficiului Avocatului Poporului au fost publicate imagini în care Natalia Moloșag apare alături de Dumitru Godorog la mai multe evenimente. Unul dintre acestea a avut loc pe 13 noiembrie, când angajații au plantat arbori. În imaginile publicate apare și Dumitru Godorog, deși numele acestuia nu este menționat în nota informativă. Aceleași poze au fost publicate și pe profilul personal de Facebook al lui Godorog. Mai mult, acesta a avut acces nestingherit în penitenciarul nr.2 de la Lipcani în cadrul unei vizite a Avocatului Poporului.

Din informațiile publice aflăm că Godorog este cetățean al Republicii Moldova, are studii medii incomplete, celibatar, fără persoane la întreținere, nesupus militar și neangajat în câmpul muncii. Pe un site rusesc Godorog Dmitry – așa semnează el – scrie că este actor din Republica Moldova, cu o adresă de e-mail care semnalează despre ocupația sa: [email protected].

În 2017, Dumitru Godorog a fost condamnat, conform articolului 220 din Cod Penal, aliniatul 2, pentru proxenetism, fiindu-i stabilită pedeapsa de patru ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe o perioadă de probațiune de trei ani. Acesta și-a recunoscut vina și a descris cu lux de amănunte cum a plasat anunțul, iar ulterior a îndemnat câteva tinere să presteze servicii sexuale în regim online. Potrivit sentinței emise de Judecătoria Chișinău, unul dintre avocații care i-au reprezentat interesele lui Dumitru Godorog a fost Natalia Moloșag, actualul Avocat al poporului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: