image
Sursa foto: independent.co.uk

Justiţia spaniolă a emis un nou mandat de arestare internaţional împotriva fostului şef al executivului catalan

Justiţia spaniolă a emis un nou mandat de arestare internaţional împotriva fostului şef al executivului catalan Carles Puigdemont, după ce luni a condamnat alţi nouă separatişti catalani la pedepse cuprinse între 9 şi 13 ani de închisoare, transmit Reuters şi AFP.

Judecătorul Pablo Llaren, însărcinat cu ancheta asupra tentativei de secesiune a Cataloniei, a emis un nou "mandat de arestare european şi internaţional" împotriva lui Puigdemont, care a fugit în Belgia după tentativa de secesiune din 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală, a anunţat Curtea Supremă într-un comunicat, după ce anterior a pronunţat condamnări între nouă şi 13 ani de închisoare în dosarul rebeliunii din Catalonia din acelaşi an, scrie Agerpres.ro.

În iulie 2018, Curtea Supremă a Spaniei a retras un mandat de arestare internaţional emis pe numele lui Carles Puigdemont după ce Germania, unde acesta se afla în momentul respectiv, a refuzat să-l extrădeze.

Nouă lideri ai separatiştilor catalani au fost condamnați luni la închisoare pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, în legătură cu referendumul din Catalonia, interzis de guvernul de la Madrid. Alţi trei acuzaţi au fost consideraţi vinovaţi doar de nesupunere, faptă mai puţin gravă, pentru care nu vor fi închişi.

Cea mai grea pedeapsă - 13 ani de detenţie - a primit-o fostul vicelider al guvernului Cataloniei, Oriol Junqueras.

După pronunţarea condamnărilor, Puigdemont a apreciat că sentinţele sunt "o atrocitate" şi a scris pe Twitter că "este timpul să reacţionăm (...) pentru viitorul fiilor şi fiicelor noastre. Pentru democraţie. Pentru Europa. Pentru Catalonia". El locuieşte în prezent în Belgia, într-un exil autoimpus, şi nu a fost judecat, deşi în 2017 era liderul provinciei.

Locuitori din Catalonia au ieşit în stradă luni în semn de protest faţă de sentinţe blocând cinci drumuri regionale din provincie, precum şi câteva străzi din Barcelona. Proteste s-au înregistrat şi în alte mari oraşe catalane, potrivit unor surse locale

Noutăţile partenerilor

comentarii: