image
Sursa foto: Marca

Zelenski, după nouă luni de război: Rusia nu a găsit o cale să ne înfrângă și nu o va găsi

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, joi seară, că poporul ucrainean a îndurat nouă luni de război la scară largă şi ”Rusia nu a găsit o cale să ne înfrângă”. ”Şi nu o va găsi. Trebuie să continuăm să rezistăm”, a subliniat el.

Zelenski a afirmat, în mesajul video transmis joi seară, la nouă luni de la începutul războiului, că lucrările pentru restabilirea alimentării cu electricitate, căldură, apă şi comunicaţii continuă.

Preşedintele Ucrainei a explicat că a discutat cu Statul Major despre probleme legate de energie şi comunicaţii.

”Indiferent ce plănuiesc teroriştii, trebuie să menţinem comunicaţiile. Rusia nu vrea doar ca ucrainenii să se vadă fără lumină şi căldură… Teroriştii vor să ne izoleze unii de alţii ca să nu ne simţim unii pe alţii. De aceea, aceasta este o chestiune fundamentală. Şi vor fi şi alte decizii legate de acest subiect. Le pregătim”, a detaliat Zelenski.

Liderul de la Kiev a spus că s-a discutat şi despre situaţia de pe linia frontului, arătând că sunt păstrate poziţiile în toate direcţiile, iar în unele se pregăteşte un avans. Totodată, a afirmat Zelenski, se observă că ocupanţii încearcă să desfăşoare forţe suplimentare, iar ucrainenii fac totul pentru a ”reduce” aceste forţe.

Preşedintele ucrainean a adăugat că sunt atacuri foarte dese la Herson şi în împrejurimi.

”Această teroare a început imediat după ce armata rusă a fost obligată să fugă din regiunea Herson. Aceasta este răzbunarea celor care au pierdut. Ei nu ştiu să lupte. Singurul lucru pe care îl mai pot face este să terorizeze. Fie teroare energiei, fie teroarea artileriei sau teroarea rachetelor – la asta s-a redus Rusia sub conducătorii actuali. Doar eliberarea pământului nostru şi garanţii de securitate sigure pentru Ucraina pot proteja poporul nostru de orice escaladare a ruşilor”, a afirmat el.

Zelenski a subliniat că se lucrează împreună cu partenerii pentru acest lucru şi că în curând vor fi ”veşti importante”.

El a menţionat că s-a adresat Adunării Parlamentare a OSCE, cerând reformarea organizaţiei aşa încât să poată în sfârşit să ajute la restabilirea securităţii în Europa. El a explicat că luarea unei decizii înseamnă că este nevoie ca aceasta să fie agreată timp de mai multe luni şi să fie convinsă toată lumea, ”chiar şi pentru a priva de drepturi delegaţia statului terorist”.

”În timpul unui astfel de război, al unei astfel de terori, deciziile împotriva statului vinovat trebuie luate imediat”, a arătat Zelenski.

El a adăugat că a discutat şi cu preşedintele Israelului, pe care l-a informat despre consecinţele terorii energetice a Rusiei şi despre iniţiativele ucrainene de a combate criza alimentară.

Volodimir Zelenski s-a referit şi la cei 50 de luptători ucraineni eliberaţi din captivitatea ruşilor, din care 15 capturaţi în regiunea Kiev, pe teritoriul centralei nucleare de la Cernobîl, şapte pe Insula Şerpilor.

”Am îndurat nouă luni de război la scară largă şi Rusia nu a găsit o cale să ne înfrângă. Şi nu o va găsi. Trebuie să continuăm să rezistăm astfel pe viitor. În unitate şi ajutându-ne unii pe alţii”, a conchis Zelenski.

comentarii: