image
Sursa foto: AP

Șeful ONU face apel la liderii lumii să retragă armele nucleare: „Omenirea se joacă cu un pistol încărcat”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, aflat sâmbătă la Hiroshima, cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la bombardamentului atomic american asupra Japoniei, avertizează că Omenirea "se joacă cu un pistol încărcat" și face apel că liderii lumii să-și retragă armele nucleare din arsenalele lor.

„Zeci de mii de oameni au fost ucişi pe neaşteptate în acest oraş. Femei, copii şi bărbaţi au fost incineraţi într-un foc infernal. Clădirile s-au transformat în ţărână. Supravieţuitorii au fost blestemaţi cu o moştenire radioactivă de cancere şi alte boli. Trebuie să ne întrebăm: ce am învăţat din norul atomic care s-a umflat ca o ciupercă peste acest oraş?”, a declarat Guterres.

„Crize cu puternice conotaţii nucleare se răspândesc rapid, din Orientul Mijlociu până în Peninsula Coreeană trecând prin invazia Rusiei în Ucraina. Omenirea se joacă cu un pistol încărcat”, a adăugat șeful ONU.

Aproximativ 140.000 de persoane au murit în urma bombardamentului de la Hiroshima din 6 august 1945, un bilanţ care îi include şi pe cei care au supravieţuit exploziei, dar au murit ulterior din cauza radiaţiilor.

Trei zile mai târziu, Statele Unite au lansat o altă bombă nucleară asupra oraşului-port japonez Nagasaki, omorând aproximativ 74.000 de persoane şi punând capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.

Noutăţile partenerilor

comentarii: