image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Republica Moldova înregistrează o recoltă-record de patru milioane de tone de cereale și cu 50% mai mult porumb

După seceta și pierderile de milioane de lei de anul trecut, anul acesta agricultorii se bucură de o recoltă bogată. Experții se așteaptă la un record în special de cereale. Vorbim de patru milioane de tone - practic dublu față de anii precedenți. „Este anul porumbului”, spun agricultorii, care, datorită volumului mare de grăunțoase din acest an, se pregătesc să exporte aproape 70 la sută.

Unii producători locali și-ar dori să șteargă din memorie anul 2020 când, din cauza secetei cumplite, au colectat o cantitate mizeră de cereale.

„Pierderile au fost colosale. Porumb nu am avut deloc. Floarea-soarelui a fost doar pe alocuri câte ceva", afirmă Srgiu Moroz, producător agricol din Tohatin.

În schimb, în acest an se bucură de o recoltă bogată. Și asta datorită precipitațiilor, care au fost de patru ori mai multe decât în 2020. În rest, totul a depins de lucrările făcute la timp.

Un alt agricultor se așteaptă să colecteze cel puțin 10 tone de porumb la hectar, ceea ce ar fi dublu chiar și în comparație cu anii buni.

„O parte din plante au deja și al doilea știulete pornit. Acest lucru ar putea să sporească până la 12-14 tone pe hectar", spune Mihai Răcilă.

O recoltă bogată, înseamnă și un preț mai bun. Agricultorul susține că în țările vecine, România și Ucraina, a fost secetă, iar aceasta înseamnă că la export, prețul cerealelor moldovenești va fi mai mare. Ce-i drept, exportul întârzie în acest an pentru că recoltarea porumbului încă nu a început.

Recoltă record și la floarea soarelui. Dacă în anii precedenți producătorii aveau cel mult două tone și jumătate la hectar, acum la această cifră se mai adaugă o tonă.

Și recolta de grâu este bună - aproximativ cinci tone la hectar.

În pofida anului roditor, prețurile la produsele obținute din cereale cresc, spun specialiștii. Pâinea, de exemplu, deja s-a scumpit, în medie, cu 5-7 la sută. Explicația ar fi scumpirea produselor energetice. La nivel regional se scumpește gazul, dar și carburanții. Președintele Asociației producătorilor de cereale susține că, de fapt, prețurile ar fi trebuit să crească încă din primăvară.

Îmi e teamă că, până la sfârșitul anului, această scumpire să nu se repete. Cred că moldovenii, mai ales cei de la țară, vor compensa chestia aceasta cu făină de porumb", a spus Igor Grigoriev, președintele Asociației exportatorilor și producătorilor de cereale

O altă problemă, care ar genera scumpirea produselor este lipsa forței de muncă. Avem tot mai puțini oameni care recoltează cereale, dar și mai puțini șoferi angajați la lucrările agricole.

„Și la recoltare, și la export, este insuficiență de șoferi. Avem TIR-uri care transportă cereale, dar nu avem șoferi calificați. Nu avem combaineri, tractoriști. Marea majoritate din acești specialiști sunt plecați peste hotare", a mai relevat Igor Grigoriev.

Și asta în timp ce, prima dată în istorie, Republica Moldova înregistrează o recoltă-record de patru milioane de tone de cereale. Mai exact, un milion și 100 mii tone de grâu, 800 mii tone de floarea-soarelui și peste 2 milioane de tone de porumb.

Noutăţile partenerilor

comentarii: