image
Sursa foto: privesc.eu

Slusari: „Dacă arde casa, ajut pompierii, dar vreau să știu că scopul lor nu e ca pompierul principal să devină președinte”

Proiectul de hotărâre pregătit de Guvern pentru declararea stării de urgență este unul neprofesionist și vag, care nu conține măsuri concrete, iar cele mai mari suspiciuni le ridică faptul că peste noapte s-a schimbat termenul aplicării stării de urgență, de la 30 - la 60 de zile. Despre aceasta a vorbit deputatul PPDA Alexandru Slusari, vicepreședinte al Parlamentului, în cadrul ședinței Legislativului de astăzi, unde s-a aprobat instituirea stării de urgență în Republica Moldova.

„Eu sunt gata, așa e caracterul meu, dacă arde casa - eu nu vorbesc mult, îmi caut căldarea și ajut pompierii. Dar eu vreau să fiu sigur că pompierii știu ce trebuie de făcut și că nu urmăresc scopul ca pompierul principal să devină președinte”, a declarat Slusari.

Totodată, vicepreședintele Parlamentului a criticat proiectul prezentat de premierul Ion Chicu în Parlament și s-a arătat nedumerit de ce nu a fost declarată stare de urgență în sănătate publică, lucru care nu ar fi dat peste cap procesul legislativ, dar care ar fi dat statului toate pârghiile de care avea nevoie în lupta cu răspândirea virusului COVID-19.

„Eu azi așa și nu am auzit de ce nu este posibil de declarat stare de urgență în sănătatea publică prin legea privind supravegherea de stat a sănătății și de folosit mai mult pârghiile de acolo, fără ca să introducem măsurile unde putem să ne așteptăm la limitarea presei, la schimbarea procedurii de numire a conducătorilor unităților private și publice, cu imixtiune în justiție. Această lege prevede că, comisia națională extraordinară are dreptul să creeze condițiile necesare de viață și de deplasare a persoanelor fizice și juridice, poate să introducă starea de carantină, poate institui reguli de intrare și ieșire din zonele supuse riscului. Adică dispune de toate mecanismele necesare. Eu nu am auzit răspuns de ce nu este posibil de introdus stare de urgență în sănătatea publică și de modificat această lege încât acest lucru Parlamentului în conformitate cu Constituția”, a menționat Alexandru Slusari.

„Referitor la măsurile propuse de Guvern - nici eu, nici Platforma DA nu am înțeles care vor fi aceste măsuri. Adică a venit domnul prim-ministru, ne-a citit lecțiile, ne-a spus cum el vede, dar a doua zi toți cetățenii urmează să afle ce îi așteaptă. Este un foarte bun exemplu în România, cu 65 de măsuri concrete. Sprijinul pentru economie, plafonarea taxelor la agenți economici, majorarea salariilor pentru medici, măsuri de protecție pentru medici. Concret în 7 capitole. De ce nu era posibil acest lucru la noi? De ce peste noapte s-a schimbat termenul aplicării stării de urgență, de la 30 a crescut la 60 de zile? De ce noi trebuie să îi permitem Guvernului Dodon să facă orice timp de 60 de zile? Ce se urmărește?”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului.

Alexandr Slusari despre declararea stării de urgență

Alexandr Slusari despre declararea stării de urgență - luare de cuvânt în timpul ședinței plenare din 17 martie 2020 (Detalii aici - http://bit.ly/3b2kZep Ședința plenară aici - http://bit.ly/2TU3bfU) Posted by Parlamentul Republicii Moldova on Tuesday, 17 March 2020

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: