image
Sursa foto: Jurnal TV

Fără gaz la iarnă? Radu Marian: „Va fi greu. Luăm în calcul inclusiv întreruperea livrărilor de gaze”

Iarna care urmează va fi una complicată, nu doar din perspectiva probabilității tot mai mari de creștere a prețurilor la resurse energetice, printre care și gazul, dar și din cauza unei incertitudini profilate în jurul furnizării gazelor naturale. Și, deși la acest capitol, lucrurile stau mai bine decât anul trecut, circumstanțele sunt încă dificile. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

În ultimele săptămâni, tot mai mulți experți sau reprezentanți ai societății civile s-au expus în legătură cu situația gazelor și ceea ce ne așteaptă la iarnă. Unii sunt de părere că Gazprom ar putea să sisteze livrările, iar alții nu cred în realizarea acestui scenariu.

Pentru a aduce lumină în această dezbatere, deputatul PAS Radu Marian, a explicat dintr-o perspectivă realistă cum se văd lucrurile din cele mai de vârf instituții ale statului, precizând că unul dintre scopurile actuale de primă importanță ale RM este diversificarea surselor, alături de acumularea de rezerve.

„În primul rând, pentru iarna următoare trebuie să ne asigurăm că nu depindem doar de Rusia, cum s-a întâmplat iarna trecută. Și anume din acest motiv a fost votat proiectul de lege care să permită să avem stocuir de gaze naturale. La moment suntem în discuție și cu alți furnizori de gaze și examinăm inclusiv posibilitatea unui contract pe termen lung. Este clar că prețurile la gaze pe piața europeană sunt dictate de Rusia. Ele depind, dincolo de războiul din Ucraina, și de un război hibrid pe piața europeană”, a precizat reprezentatul puterii.

Deputatul recunoaște că povara prețurilor la gaz va fi minimizată, iar cetățenii vor beneficia de compensații. Totuși, în ceea ce privește însăși aprovizionarea cu gaze, conducerea RM ia în calcul chiar și cel mai sumbru scenariu, în care s-ar recurge la sistarea livrărilor. În acest caz, ar urma o serie de acțiuni, la care încă se lucrează. Posibilitatea utilizării păcurii nu este exclusă în acest sens.

„Noi nu vom lăsa totul pe spatele cetățenilor, pregătim în prezent un program de compensații, dar trebuie să spunem direct și deschis: va fi greu. Luăm în calcul inclusiv întreruperea livrărilor de gaze sau oprimizarea consumului, de exemplu, să trecem centrale pe păcură. Cert este că, în condițiile în care avem un preț atât de mare azi pe piața europeană, chiar și cu compensații și dacă prețul rămâne la fel, va trebui să accelerăm și să găsim un alt furnizor la un preț normal, pentru că nu este sustenabilă această situație. Așadar, repet, două obiective are Guvernul: să nu depindem doar de Rusia și să avem această rezervă și un pachet de compensații prin care să ajutăm oamenii și să trecem iarna mai ușor”, a adăugat deputatul.

Tabloul general arată mult mai bine decât anul trecut datorită gazoductului Iași-Ungheni, rezervelor de păcură disponibile a fi achiziționate din România, dar, totuși, aceste lucruri sunt insuficiente pentru ameliorarea riscurilor, iar situația rămâne în continuare dificilă, mai crede alesul poporului.

„Comparativ cu anul trecut, situația privind aprovizionarea cu gaze este mult mai bună. Acum avem gazoductul Iași-Ungheni, avem conectare în părțile de nord și sud ale țării, putem procura cantități de păcură din România în cazul în care prețurile o vor lua razna cu totul. Dar, oricum, situația este foarte complicată”, a conchis Radu Marian.

Pe de altă parte, expertul în economie și directorul programului „Macroeconomie, prognoze și modelare economică”, Alexandru Fală, s-a declarat convins că livrările de gaze înspre Republica Moldova vor continua, întrucât Rusia nu ar putea să lase regiunea transnistreană fără gaze la iarnă. Acesta mai este de părere că în situația respectivă, regimul separatist reprezintă un factor ce oferă un avantaj Republicii Moldova în asigurarea privind furnizarea de gaze în sezonul rece al anului.

„Iată în această situație, regimul separatist este un factor care favorizează Republica Moldova. Rusia nu poate lăsa Transnistria fără gaze. Și, dacă ne referim la consumul de gaz, două treimi din acesta merg în regiunea transnistreană, iar această situație cumva favorizează Republica Moldova. Și în ceea ce privește gazele, la acest capitol, situația este un pic mai bună decât în cazul energiei electrice, pentru că, de rău, de bine, noi putem să importăm gaze și din alte părți. Totuși, în ceea ce privește chestiunea gazelor, regiunea transnitteană este asul din mâneca noastră”, a precizat expertul economic, Alexandru Fală.

Noutăţile partenerilor

comentarii: