image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Călăii pădurilor Moldovei; Un deputat denunță ilegalităţi comise de funcționari de rang înalt din anturajul lui Dodon

În domeniul silvic se comit ilegalități grave de către persoane cu funcții de rang înalt, din anturajul șefului statului. Printre acestea, renumiri dubioase în funcții, despre care vorbește deputatul PPDA Liviu Vovc.

Deputatul a dezvăluit că pădurarul Ștefan Bârca, demis în iulie 2019 și având statut de bănuit pe două cauze penale privind furtul și delapidarea în proporții deosebit de mari a masei lemnoase, a fost repus în funcţie la 11 noiembrie 2019 de către directorul Hâncești Silva.

„A făcut asta în baza unei tranzacții de mediere extrajudiciară, cu condiția că pădurarul respectiv va restitui prejudiciul comis de el statului. Este vorba de suma de aproape jumătate de milion de lei într-o săptămână. Pe lângă faptul că directorul ÎS Hâncești Silva a repus în funcție un pădurar care se prezumă că a comis infracțiuni patrimoniale folosindu-se de situația de serviciu, o nedumerire este şi ordinul de concediere, care, conform Codului Muncii, poate fi contestat în instanţă maxim în 3 luni de zile de la data când salariatul a aflat despre concedierea sa și o consideră ilegală. Observăm că ordinul de concediere a lui Bârca Ștefan, conform tranzacției de împăcare semnată la 11 noiembrie 2019, a fost emis la 25 iulie 2019 și respectiv cele 3 luni în care Bârca a putut contesta concedierea sa au expirat la 25 octombrie 2019”, a declarat Liviu Vovc, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit deputatului, la 11 noiembrie 2019, atunci când a fost semnată tranzacția de împăcare la biroul de mediere, nu exista niciun litigiu pe rolul instanței de judecată privind contestarea de către Ștefan Bârca a ordinului de concediere. „Nici pe cale de consecință, chiar dacă directorul Hâncești Silva conştientiza că l-a concediat ilegal pe Bârca și a decis să semneze o tranzacție de mediere în avans, pentru ca întreprinderea să nu plătească pentru concedierea ilegală în caz că Bârca intenta un proces civil, respectivul director nu a avut niciun drept să semneze această tranzacție la 11 noiembrie 2019, deoarece termenul de contestare a concedierii era deja expirat”, a mai spus Liviu Vovc.

Există multe suspiciuni în cea ce priveşte acest caz, susține deputatul care a adresat public o serie de întrebări în acest sens:

- De ce s-a recurs la repunere în funcție, dacă termenul de contestare a ordinului de concediere era expirat? De ce s-a repus în funcție o persoană care are statut de bănuit în două cauze penale pornite împotriva sa pe fapte contra patrimoiului statului?

- Cum a fost posibil să fie repus în funcție un pădurar care se prezumă că nu a asigurat paza și protecția unei suprafețe împădurite, cauzând un prejudiciu mediului și statului de aproape 0,5 milion de lei?

- Cum un pădurar cu un salariu de aproximativ 4 000 lei a putut achita timp de o saptămână prejudiciul de 449 212 lei, plus 15 000 lei pentru onorariul mediatorului în urma încheierii tranzacției de împăcare? De unde are așa bani un simplu pădurar?

În baza acestui caz, Liviu Vovc anunță că a scris un denunț la care a anexat toate actele confirmative acumulate în ultima lună.

„Un alt caz strigător la cer este despre omul lui Igor Dodon, actualul Ministrul al Agriculturii din guvernul Chicu, Ion Perju”, a continuat deputatul, referindu-se la repunerea în funcția de șef al Inspectoratului pentru Protecția Mediului a lui Gheorghe Manjeru, care a depus cerere de demisie pe 25 septembrie 2019, motive de sănătate. În aceiași zi, ministra agriculturii din Guvernul Sandu, Georgeta Mincu, a semnat ordinul de demisie și ministerul i-a achitat lui Manjeru o îndemnizație de 20.864 lei.

Ulterior, la 10 octombrie, ministerul a anunțat concurs pentru ocuparea funcției publice de șef al Inspectoratului pentru Portecția Mediului, care a rămas vacant în urma plecării lui Gheorghe Manjeru, iar la 4 noiembrie a fost făcută publică lista celor 6 candidați admiși la concurs, precum și faptul ca proba scrisă va avea loc pe 11 noiembrie 2019.

La 14 noiembrie a fost învestit noul Guvern, iar din acel moment nu s-a mai auzit nimic despre concurs, nefiind publicate nici rezultatele probei scrise.

„La 18 decembrie, ministrul Perju, contrar legii, l-a repus în funcție pe Gheorghe Manjeru, care demisionase în septembrie 2019 și nici măcar nu a candidat la această funcție din nou, iar numele lui nu s-a regăsit printre cele 6 persoane admise pentru proba scrisă care urma să aibă loc la 11 noiembrie 2019”, a declarat Liviu Voc, care a avut și un mesaj pentru Ion Perju.

„Domnule Ministru, explicați, vă rog, societății cum l-ați angajat în funcție pe Gheorghe Manjeru fără concurs? Ați beneficiat material în urma acestei reangajări sau aceasta a fost o parte din înțelegerea pe care ați avut-o cu Partidul Democrat ca să fie votat Guvernul de buzunar al lui Dodon în frunte cu Ion Chicu? De ce ați ignorat cei 6 candidați care s-au înscris în concursul pentru funcția de șef al Inspectoratului Mediului? Asta este dezoligarhiarea țării în opinia dvs? Prin readucerea în funcții a oamenilor care l-au servit pe Plahotniuc?”, a întrebat deputatul.

Liviu Vovc a precizat că a depus și în baza acestor fapte un denunț cu privire la pretinsele ilegalități comise de către ministrul Perju, care ar putea fi catalogate drep abuz de putere sau abuz de serviciu, spune deputatul.

„Degeaba Igor Dodon încearcă să o facă pe corectul, dacă oamenii lui acționează ilegal și promovează persoane din perioada partidului democrat. Vreau să mai menționez că odată ajuns in funcție, ministrul agriculturii al lui Igor dodon, a avut grijă să convingă directorul recent ales al Moldsilva să plece, instalând în această funcție o altă persoană. Şi deja am primit semnale că într-un raion, la ședința cu pădurarii și câțiva șefi de ocoale silvice, președintele organziației teritoriale a Partidului Socialiștilor indică cine să fie demis din funcție și în cât timp. Acest lucru demonstrează clar că schemele obscure de altă dată sunt preluate de oamenii lui Dodon, iar tăierile ilicite vor continua, îmbogăţind cu milioane de lei hoţii patrimoniului de stat – pădurile noastre. Președintelui îi recomand să renunțe la declarații sterile și să oprească orice tentativa a oamenilor lui de preluare a schemelor din domeniul silvic. Cetățenilor vreau să le spun să nu creadă în poveștile spuse de la posturile de televiziune afiliate socialiștilor, precum că în țară situația se îmbunătățeste pe zi ce trece datorită lui Dodon și socialiștilor. Să fie clar, Dodon a scăpat de Plahotniuc pentru a-i prelua absolut toate schemele și a scurge din țara asta cât încă ceva a mai rămas. Cu banii furați de la noi toți el se va urca într-un avion și va trăi fericit undeva prin Rusia, unde are mulți prieteni, care nu vor dori să îl defere justiției moldovenești niciodată. El vă oferă 700 lei la sărbători, însă zilnic vă fură de miliarde!”, a punctat Liviu Vovc.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: