image
Sursa foto: jurnal.md

Replici dure între Voronin și Spânu: „Nu ți-a deschis ușa nici Miller, să dai nasul în jos”; „Ați adus Moldova în mizerie”

Schimb de replici acide în plenul Parlamentului între ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, și liderul comunist Vladimir Voronin.

Dezbaterile au început în momentul în care comunistul Oleg Reidman i-a cerut lui Andrei Spânu explicații cu privire la negocierile dintre Moldovagaz și Gazprom.

„Profit de faptul că sunteți aici. Ce-i cu gazul?”, a întrebat deputatul BCS.

„Știam că n-o să scap și o să-mi adresați această întrebare. Vreau să vă întreb dacă dvs ați semnat protocolul din 23 aprilie 2007 între RM și Gazprom? Dacă nu țineți minte, vă spun cine a semnat: Zinaida Greceanâi și Oleg Reidman. Prin el ați recunoscut datoria pe care Moldovagaz o are față de Gazprom, v-ați angajat să faceți tot posibilul ca să nu mai avem acea datorie și la multe alte lucruri. Am o întrebare inversă, ce ați făcut ca să nu ajungem în situația asta, ținând cont că eu sunt probabil prea tânăr ca să răspund pentru multe din lucrurile pe care le-ați făcut la timpul dvs. Și domnule Voronin, domnul Reidman era consilierul dvs, doamna Greceanâi era vicepremier, iar domnul Dodon ministru al Economiei. N-o să dau citire acestui document ca să vă aduc aminte la ce v-ați angajat și ce nu ați făcut ca să aduceți țara asta să fie șantajată energetic, să fie în situația în care este acum”, a menționat Andrei Spânu.

Răspunsul oferit de ministru l-a scos la microfon pe Vladimir Voronin.

„El e tânăr, o să mă apuc de el în serios, dar puțin. Resursele energetice, dragul meu, întotdeauna au fost și o să fie elemente politice. Voi să fiți mai atenți când vă implicați în diferite aventuri legate de „Platforma Crimeea”, etc. Matale nu ți-a deschis ușa nici Miller (n.r. - Aleksei Miller, șeful Gazprom) nu că altcineva. De aici trebuie să începi, să dai nasul în jos și să te apuci de lucru”, a spus Voronin.

„Indiferent cine v-a deschis ușa, ați adus țara unde ați adus-o. Generația mea răspunde și acum trebuie să scoată țara din mizeria pe care ați făcut-o. RM are și va avea gaze și nu trebuie să speculați”, i-a dat replica Andrei Spânu.

Precizăm că în Republica Moldova a fost anunțată stare de alertă în sectorul energetic în legătură cu dificultățile la nivel global în ce privește livrarea gazelor și prețul acestora, care a ajuns la un nivel foarte mare pe piețele internaționale.

Andrei Spânu a declarat asearat că, în continuare se poartă negocieri privind încheierea unui nou contract cu Gazprom, „în condiții bune pentru Republica Moldova”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: