Ekrem Imamoglu a câştigat alegerile locale de la Istanbul în luna martie, învingându-l la o diferenţă de aproximativ 14.000 de voturi pe candidatul Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP), Binali Yildirim.

Pierderea alegerilor locale în cel mai mare oraş al ţării a fost o lovitură puternică pentru partidul lui Erdogan. Aceasta a fost prima dată în ultimii 25 de ani când opoziţia a preluat controlul la Istanbul.

AKP şi partidul naţionalist MHP au solicitat anularea rezultatului alegerilor din 31 martie şi repetarea acestora. Cele două formaţiuni au făcut un apel în acest sens, susţinând că scrutinul a fost marcat de mai multe nereguli, iar candidatul lor, Binali Yildirim, ar fi fost dezavantajat.

AKP şi MHP au susţinut că 40.000 de alegători au participat la alegeri deşi nu aveau acest drept, iar numirea mai multor oficiali ai secţiilor de votare s-ar fi făcut neregulamentar.

Astfel, pe 6 mai, Consiliul Electoral Suprem din Turcia a decis repetarea alegerilor locale de la Istanbul, iar noul scrutin urmează să aibă loc pe 23 iunie.

Muammer Aydin, care a obţinut peste 30.000 de voturi la scrutinul din 31 martie, a catalogat decizia Consiliului ca fiind ilegală. Reuters notează că nu este clar dacă simpatizanţii DSP îl vor sprijini pe Imamoglu în iunie, însă ambele partide au viziuni asemănătoare.

Mai multe partide mici au anunţat deja că l-ar putea sprijini pe Imamoglu ca formă de protest faţă de anularea alegerilor. DSP a anunţat că nu va desemna un înlocuitor în alegerile din iunie pentru Aydin.