image
Sursa foto: gagauzinfo.md

VIDEO: Oazu Nantoi: „În UTA Găgăuzia cu plăcere primesc banii din partea UE, dar îl iubesc pe Putin. Așa nu se lucrează”

„Cei din UTA Găgăuzia cu plăcere primesc banii din partea Uniunii Europene, dar îl iubesc pe Putin. Așa nu se lucrează și, spre regret, autoritățile de la Chișinău au lăsat de izbeliște de-a lungul anilor autonomia găgăuză și își aduc aminte de ea doar înainte de alegeri, ca să facă târg cu voturi”, consideră deputatul PAS, Oazu Nantoi. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Potrivit deputatului, lucrul cel mai grav care se întâmplă în UTA Găgăuzia e că un grup de persoane radicale și-au creat impresia, nu că ar avea dreptul la opinie, ci că au dreptul să manipuleze, vorbind din numele tuturor cetățenilor RM.

„Aceeași Irina Vlah, în februarie 2015, când a mers împreună cu Igor Dodon la Ambasada Rusiei a spus că aduce autonomia găgăuză în uniunea eurasiatică „și toată Republica Moldova”. La întâlnirea Maiei Sandu cu deputații din Adunarea Populară care a avut loc vineri, un altul, Serghei Cimpoeș vorbește din numele „majorității cetățenilor RM”. Dar acesta vine dintr-o circumscripție unde pentru el au votat doar câteva sute de persoane, în timp ce pentru Maia Sandu au votat 946 de mii de alegători. De unde au luat ei astfel de exprimări?”, s-a întrebat Oazu Nantoi

Deputatul a mai precizat că după refrendumul ilegal din 2 februarie, 2014, partenerii de dezvoltare ai RM au decis să europenizeze UTA Găgăuzia oferind oamenilor din această regiune granturi pentru diferite proiecte. „În realitate am obținut o situație din teatrul absurdului. În autonomia găgăuză cu plăcere primesc banii din partea UE, dar îl iubesc pe Putin. Așa nu se lucrează. Din păcate centrul a lăsat de izbeliște autonomia și își aducea aminte de ea doar înainte de alegeri, ca să facă târg cu voturi”.

Potrivit deputatului, din 23 iunie, de când Republica Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderare la UE situația s-a schimbat. „Dacă guvernarea de la Chișinău nu va fi capabilă să lanseze niște politici de integrare a concetățenilor noștri din autonomia găgăuză, cu marginalizarea celor radicali, atunci apare întrebarea dacă noi suntem în genere capabili să ne gândim la malul stâng? Oare ne primește cineva pe noi în UE fără soluționarea conflictului transnistrean? Sunt lucruri care depășesc acel zgomot informațional creat de formațiunea socialiștilor care la comanda lui Igor Dodon sau a Irinei Vlah s-au purtat ca oameni fără șapte ani de acasă la acea întâlnire cu președintele ”, a conchis deputatul.

Amintim că președintele Maia Sandu a avut o întrevedere cu deputații Adunării Populare de la Comrat care s-a încheiat cu scandal. Unii deputați i-au cerut în mod imperativ să se întâlnească cu Putin ca să negocieze gaz mai ieftin pentru că „copiii îngheață la minus 15 grade”. Maia Sandu a menționat că încă nu sunt minus 15 grade și că autoritățile depun toate eforturile pentru a soluționa problemele generate atât de șantajul energetic rus, cât și de războiul nedrept provocat de Rusia în Ucraina.

Noutăţile partenerilor

comentarii: