Potrivit autorilor, inițiativa va înlătura vidul legislativ în care nu este reglementat în mod expres vacanța funcției de Procuror General.

În prezent, norma juridică în vigoare reglementează modul de asigurare a interimatului funcției de Procuror General în cazurile de absență a acestuia sau a imposibilității de exercitare a funcțiilor sale.

Proiectul a provocat dezbateri încinse în plenul legislativului.

„Este un proiect diabolic. Este o uzurpare a puterii judecătorești, o continuare a unui atac la independența PG. Dați cu piciorul în CSP, contrar Constituției”, a comentat deputatul PD Sergiu Sârbu.

„Că-i diabloc e în stilul dumnealui”, a spus președintele Comisiei Juridice, Sergiu Litvinenvo, în adresa lui Sârbu. „Ați partajat funcția de procuror general. Noi așteptăm ca noul procuror general, indiferent dacă va fi sau nu interimar, să ne spună dacă într-adevăr s-a plătit pentru această funcție”, a adăugat șeful Comisiei juridice.

„Mă bucur că deputații se tem de prevederile acestui proiect. Trebuie să vă temeți, stimați deputați, să vă temeți de un procuror general independent care o să vină, o să vă ridice imunitatea și veți plăti cu pășcărie pentru toate crimele făcute”, a menționat deputatul Platformei DA, Maria Ciobanu.

„Stimați colegi din PD, diabolic, josnic, halucinant este să furi de la oameni. La fel de josnic este ca cei din organele de drept să vină să-i apere pe cei care au furat”, a comentat și deputatul PSRM Ion Ceban.

Amintim că Eduard Harunjen a fost eliberat din funcția de Procuror General, în baza cererii de demisie, prin decretul prezidențial din 11 iulie.