image
Sursa foto: coe.int

Cazul Cosovan, băgat la pușcărie deși era grav bolnav: Comitetul de Miniștri al CoE a dispus examinarea avansată a cauzei

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a dispus supravegherea cauzei Cosovan v. Moldova în procedură avansată, anunță Promo-Lex.

Este vorba de omul de afaceri Serghei Cosovan, fostul șef al pieței „Curcubeu”, care a decedat anul trecut din cauza cirozei hepatice, după ce starea sa de sănătate s-a agravat în detenție.

Examinarea avansată presupune o atenție sporită din partea Comitetului de Miniștri în privința problemelor complexe identificate de cauza Cosovan și o cooperarea intensivă și pro-activă cu Guvernul Republicii Moldova. Totodată, este vorba de întreprinderea unor măsuri cu caracter general mai complexe din partea Guvernului Republicii Moldova în scopul preîntâmpinării viitoarelor încălcări ale Convenției, prin: înlăturarea problemelor sistemice identificate prin hotărârea Cosovan v. Moldova și care impun necesitatea adoptării sau modificării actelor normative, documentelor de politici, instituirea sau schimbarea de practici, instruire și alte măsuri relevante.

Comitetul de Miniștri a mai scos în evidență grave deficiențe ale sistemului medical constatate de Curte în cauza Cosovan v. Moldova, și anume:

- lipsa acreditării oficiale a spitalului penitenciar ca instituție medicală;

- absența anumitor medici specialiști în spitalul penitenciar și faptul că un tratament poate fi refuzat sau efectuat doar parțial pentru că în închisoare nu există un tratament adecvat sau pentru că resursele sunt prea limitate;

- complicații logistice și financiare pentru paza deținuților transferați la spitalele civile;

- lipsa accesului deținuților la schema generală de asigurări medicale;

- subordonarea medicilor penitenciarului față de administrația penitenciarului, şi

- indisponibilitatea eliberării umanitare a persoanelor grav bolnave arestate.

Astfel, Comitetul a constatat că deficiențele evidențiate de Curte au un caracter sistemic și necesită măsuri generale complexe. Având în vedere aceste probleme, Comitetul de Miniștri a decis în cadrul examinării grupului de cauze I.D. v. Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: