image
Sursa foto: jurnal.md

Fermierii au ieșit la protest cu tractoare și combine: Au blocat un traseu național // FOTO, VIDEO

Mai mulți agricultori din raionele Ștefan-Vodă și Căușeni au ieșit la protest cu tehnica agricolă și au blocat traseul Chișinău-Căușeni.

Aceștia au ieșit la protest cu tractoare și combine, și cer autorităților să intervină cu ajutoare financiare, deoarece au pierdut circa 80% din recoltă preconizată pentru acest an, din cauza secetei.

Fermierii spun că au credite uriașe la bănci, iar băncile comerciale le cer să restituie banii.

Azi dimineață, premierul Ion Chicu a declarat că: „Am fost loviți serios de secetă toamna și iarna, nu am avut precipitații până la finele lunii aprilie. A fost afectat în primul rând grâul. Avem deja rezultatele recoltei. Sunt mult sub așteptări. Mulți agenți economici din agricultură au suferit. Avem unele speranțe legate de cerealele de grupa a doua, dar din păcate deja avem aproape o lună de când nu plouă. Astfel, porumbul, floarea soarelui, sunt și ele compromise”.

Chicu a evitat să ofere detalii despre cifrele colectate de Ministerul Agriculturii referitor la pierderi. Premierul a adăugat că pe lângă cele 100 de milioane de lei prevăzuți recent pentru subvenționarea agricultorilor care au suportat pierderi, a propus să fie alocați bani suplimentari în acest scop.

„Este clar că va fi necesar de venit cu suport pentru agricultori.(...)Astăzi vom definitiva regulamentul de subvenționare a celor 100 de milioane de lei, pentru a-i ajuta în primul rând pe cei care au suferit mai mult în urma secetei. Am discutat că vom veni și cu bani suplimentari, o să venim ulterior cu detalii. Subvențiile vor fi alocate în funcție de gradul de afectare al agenților economici”, a mai spus Ion Chicu.

Jurnal.mdJurnal.mdJurnal.md

Jurnal.mdJurnal.md

Noutăţile partenerilor

comentarii: