Se pare că plecarea lui Ștefan Gațcan din partidul socialiștilor a stârnit probleme serioase în interiorul coaliției PSRM – PD, deoarece astăzi membrii comisiilor parlamentare a acestor fracțiuni nu s-au prezentat conform agendei, motivul ar fi o adunare urgentă la „palat”, menționează Igor Munteanu. Deputatul susține că prin neprezentarea în cadrul comisiilor parlamentare, socialiștii au încălcat flagrant art.19 și 20 din Regulamentul Parlamentului, sabotând astfel procesul de pregătire a legilor pentru agenda în plen de joi și manifestând o lipsă de maniere execrabilă în raport cu ceilalți deputați, inclusiv al celor pe care-i țin de „parteneri de coaliție” (PD): „Acțiunile lor trădează agonie”.

Formal, deputații socialiști ar dori să zădărnicească votarea unei Moțiuni simple depuse contra ministrului V.Dumbrăveanu, care se face direct vinovată de catastrofa sanitară din RM. Ca urmare a eșecurilor sale, cetățenii RM nu sunt eligibili să călătorească în UE, o decizie recentă fiind luată pe baza ratei record de infectare a populației din RM de Covid19 (locul 11 global, locul 2 european), a ratei record de letalitate (nr de decesuri la populație) și situația scăpată de sub controlul Ministerului și Comisiei Situații Excepționale în Sănătate, în ceea ce privește trasabilitatea focarelor de infecție. Moțiunea depusă pe numele Dnei V.Dumbrăveanu va fi votată fără greutate în Parlament, iar acest lucru va indica clar că zilele guvernului Chicu sunt numărate. Mai sunt și alte Moțiuni simple, care ar trebui să zguduie din plin papucii acestui guvern consumat (Chicu), i.e. pe Ministrul Pânzari, MInistrul Voicu, etc., iar „cireașa de pe tort” ar trebui să fie Moțiunea de neîncredere, evident atunci când vor exista toate voturile necesare”, punctează deputatul.

„Iritați de apariție unei noi majorități legislative, PSRM și-ar dori să rețină guvernul Chicu cu orice preț, să-l țină la buncher ori la frigider”

În aceste condiții, PSRM simte că-i fuge pământul de sub picioare, menționează Munteanu specificând că „Ayatollahul” din palatul prezidențial nu concepe cum e să piardă puterea în pragul alegerilor prezidențiale din toamnă și, vădit panicat, și-ar dori să blocheze procesul legislativ, până și cu prețul ne-adoptării unor legi esențiale pentru economie, rectificarea bugetului, alocarea de subsidii în agricultură, punerea în ordine a finanțelor și cheltuielilor publice, dar și obligațiile clare ale RM conținute în Agenda de asociere UE-RM pentru 2020.

La drept vorbind socialiștilor nu le-a păsat prea mult de relația cu UE nici în trecut, de ce le-ar păsa lor de ea astăzi, când „transhumanța” propriilor deputați sugerează un deces ferm și aproape iminent? Iritați de apariție unei noi majorități legislative, PSRM și-ar dori să rețină guvernul Chicu cu orice preț, să-l țină la buncher ori la frigider, sacrificându-și pentru asta chiar și „prețioșii săi aliați de nevoie” (PD), cu ușurință și fără nicio remușcare. Matematica se adună, atunci când o practici zi de zi”, spune Munteanu.

„Dodon revine la tacticile folosite de PD în 2019 - blocarea ședințelor, interceptarea ilegală a deputaților, folosirea SIS și MAI pe rol de poliție politică”

Igor Munteanu susține că săptămâna trecută, socialiștii au anulat ședința în plen a legislativului pentru a evita critica dură a vizitei lui Dodon la Moscova, aflat într-o poziție stânjenitoare în compania separatiștilor abhazi și sud-osetini, donbasiți și transnistreni. „Mirul” țarului de la Moscova contează mult în viitoarea campanie prezidențială, spune deputatul.

Dodon revine la tacticile folosite de PD în 2019 - blocarea ședințelor, interceptarea ilegală a deputaților, folosirea SIS și MAI pe rol de poliție politică. Se conturează tot mai clar și tentația de a folosi conducerea deținută de PSRM în fruntea Parlamentului RM pentru a promova abordări voluntariste și partizane în organizarea procesului legislativ. Am criticat de mai multe ori maniera abuzivă în care actualul speaker, Zinaida Greceanâi își folosește poziția pentru a conduce ședințele cu grave încălcări de regulament, într-un stil incompatibil cu normele democratice, cu depășirea frecventă a atribuțiilor și aplicarea selectivă a statutului său prevăzut de Regulament. Într-un cuvânt - o năpastă.

Acestor abuzuri trebuie să li se pună capăt. Nimeni nu-i mai presus de lege. Cu atât mai mult nu vom permite să fie abuzată legea în Parlamentul RM, care nu a ajuns nici măcar la jumătatea mandatului său acordat de populație la 24 februarie, 2019. Este evident că inițiativa și puterea de decizie nu mai aparțin PSRM și nici aliaților lor „de nevoie” (PD), iar pentru a nu prejudicia grav procesul legislativ, se cer schimbări urgente și decisive în privința comisiilor și a biroului permanent”, menționează Igor Munteanu.