image
Sursa foto: Facebook/Igor Dodon

Igor Dodon, în plenul APCE: „Vedem o reticenţă din partea oficialilor de la Bruxelles”; Cum a răspuns la întrebări

Președintele Igor Dodon, care a susținut astăzi un discurs la ședința plenară a sesiunii de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a fost luat la întrebări de către membrii APCE inclusiv în ceea ce privește angajamentele anticorupție ale actualei guvernări.

În cadrul discursului său, Dodon a declarat că Republica Moldova susține ideea creării unei Europe unite de la Lisabona până la Vladivostok.

„Mi-aș dori ca Moldova să nu mai fie catalogată ca fiind prorusă, proeuropeană, proamericană, proromânească. Noi avem cetățeni care în același timp pot susține toate aceste direcții sau niciuna”, a spus acesta.

Totodată, Igor Dodon a menționat că vede o anumită reticență din partea oficialilor de la Bruxelles față de actuala guvernare de la Chișinău.

„Întrebarea noastră este simplă, ce se cere de la actualul Guvern? Noi suntem gata să mergem înainte. Dacă există unele frustrări ale unor oficiali legate de demisia fostului Guvern, instaurat în iunie, când a devenit premier un lider care a obţinut 12% la alegeri şi partidul nostru care a obţinut 35% din voturi i-a susţinut, dacă există întrebări, va rugăm să le adresaţi lor”, a declarat Dodon.

„Referitor la deblocarea dialogului cu UE, din partea conducerii RM, a Guvernului, nu am blocat niciun proces. Suntem deschişi, însă vedem o anumită reticenţă din partea oficialilor de la Bruxelles. Preşedintele, speakerul şi conducerea Guvernului RM sunt gata să continue dialogul. Implementarea Acordului de Asociere și Liber Schimb este o prioritate pentru actuala guvernare din RM”, a continuat șeful statului.

Dodon a mai menționat că, anterior, în Republica Moldova au fost intentate sute de dosare politice.

„După luna iunie, în RM se răsuflă mai uşor, oamenii răsuflă mai liber, anterior au fost intentate zeci, poate sute de dosare politice. Avem un nou procuror general, un profesionist care în opinia noastră va face regulă în aceste cazuri. Orice investigaţie trebuie dusă până la capăt. Sunt împotriva justiţiei selective, aşa cum a fost anterior. Va fi o abordare egală pentru toţi”, a spus șefului statului.

Co-raportorul APCE pentru RM, Egidijus Vareikis, a remarcat faptul că Republica Moldova este un stat independent, care continuă să fie într-o perioadă de tranziţie și care se confruntă cu fenomenul corupţiei.

„Vreau să cred că suntem partreneri credibili în această situaţie. Cu Dvs am avut mai multe întâlniri la Chişinău. Experienţa noastră în dialogul cu Transnistria, Găgăuzia este o experienţă unică. Avem o discuţie foarte bună cu liderul de la Tiraspol, nerecunoscut, dar este totusi o experienţă unică. În RM nu este o situaţie simplă. Cetăţenii au avut de suferit mult pe parcursul ultimilor ani. În luna iunie a anului 2019 am avut o situaţie deloc simplă la Chişinău. Sunt optimist, dar vă rog să înţelegeţi că fără suportul, inclusiv fără criticile Dvs ne-ar fi mult mai greu. Vă rog să susţineţi oamenii din RM, dacă politicienii greşesc, îi puteţi critica”, a menționat, în context, Igor Dodon.

Totodată, senatorul român Viorel Badea l-a întrebat pe Igor Dodon despre intenția sa de a interzice partidele unioniste în Republica Moldova.

„Anterior aţi declarat că vreţi să scoateţi în afara legii partidele unioniste din Republica Moldova. În Republica Moldova unionismul este văzut ca un delict de opinie?”, a fost întrebarea membrului APCE.

„România a ajutat Republica Moldova, a contribuit la implementarea mai multor programe sociale. Au fost construite, reparate grădiniţe în zeci de sate, chiar şi în satul meu de baştină. Dar există o problemă, unionismul. Credeţi că preşedintele statului trebuie să fie de acord cu cei care vor să distrugă statul? Înţeleg că sunt opinii diferite, înţeleg opinia lor, dar nu o împărtăşesc. Este un subiect care aruncă umbră asupra relaţiei naostre. Fraţi, fraţi, dar fiecare e stăpân la el acasă. În rest, cu drag vă aşteptăm la noi, cu drag venim noi la voi”, a răspuns lui Dodon.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: