image
Sursa foto: Instagram

Sportiva care se opune prezenței atleților ruși la Mondiale. ”Nu vreau să văd ucigași pe pistă”

Atleta ucraineană Yaroslava Mahuchikh (20 de ani) a declarat, miercuri, că ”ucigaşii” ruşi nu au loc la Campionatele Mondiale de atletism, care vor debuta vineri la Eugene (Oregon), informează AFP.

Tânăra sportivă, în vârstă de 20 de ani, medaliată cu aur la Mondialele în sală de la Belgrad din luna martie, a făcut referire la cazul rivalei sale şi fosta sa prietenă rusă, campioana mondială şi olimpică en titre Mariya Lasitskene, care nu va putea concura la Eugene întrucât Federaţia Internaţională de Atletism a urmat recomandarea Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a exclude sportivii ruşi şi belaruşi din competiţiile sale ca urmare a invaziei din Ucraina.

”Înainte de 24 februarie (data începerii invaziei ruse în Ucraina), noi am avut bune relaţii, noi am vorbit", a declarat ea ziariştilor referitor la Lasitskene. ”Dar din acea zi, totul s-a schimbat pentru că ea nu a mai scris niciodată sportivelor noastre. Ea i-a scris ulterior lui Thomas Bach (preşedintele CIO) pentru a putea concura”.

”Eu nu vreau să văd pe pista de concurs ucigaşi. Pentru că acest război a ucis mulţi dintre sportivii noştri", a adăugat ea.

Yaroslava Mahuchikh a fost medaliată cu bronz la ultimele Jocuri Olimpice de la Tokyo şi medaliată cu argint la Mondialele de la Doha în aer liber din 2019 de la Doha, două competiţii câştigate de Lasitskene.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, s-a întâlnit cu președintele Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, la Kiev. Cei doi au discutat despre situația sportivilor ucraineni, pe fondul invaziei ruse. În cadrul întrevederii, Volodymyr Zelensky a anunțat numărul sportivilor și antrenorilor afectați de războiul din Ucraina.

“Foarte mulți sportivi ucraineni s-au alături Forțelor Armate ale Ucrainei, pentru a apăra țara, direct pe front. 89 de sportivi și antrenori au murit în urma ostilităților armate. 13 sportivi ucraineni au fost capturați de către ruși. Invazia Rusiei a fost o lovitură puternică și pentru sportul ucrainean”, a spus Zelensky, potrivit sport.ua.

Potrivit datelor prezentate de către președintele Ucrainei, peste 100.000 de sportivi ucraineni n-au posibilitatea de a se antrena în acest moment, din cauza războiului.

Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, s-a întâlnit cu aproximativ 100 de sportivi ucraineni, care se pregătesc la Centrul Olimpic din Kiev. Ulterior, Bach a vizitat un centru sportiv distrus în urma unui atac cu rachete desfășurat de către armata rusă.

Volodymyr Zelensky i-a mulțumit lui Thomas Bach pentru susținerea sportivilor ucraineni în aceste momente grele. Președintele Comitetului Olimpic Internațional a dat asigurări că forul pe care îl conduce va milita în continuare pentru încetarea războiului din Ucraina, prin toate mijloacele diplomatice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: