image
Sursa foto: Jurnal.md/ Nadejda Roscovanu

Proiect de lege care ar permite creșterea fondului de subvenționare a fermierilor, înregistrat de deputații Platformei DA

Fracțiunea Platforma DA din Parlament a înregistrat astăzi un proiect de lege care ar permite creșterea fondului de subvenționare pentru agricultori.

„După consultările cu mai multe organizații de fermieri, înregistrăm astăzi un proiect de lege important. Am văzut involuția fondului de subvenționare în perioada 2016 – 2019. Acesta a rămas constat la suma de 900 de miloane de lei. Practic, agricultorii încep anul agricol cu puțin peste 200 de milioane de lei. Restul sunt datorii. Ținând cont că RM are pârghii limitate de a sprijini fermierii, noi solicităm predictibilitate și majorarea subvențiilor”, a declarat Alexandru Slusari.

Proiectul de lege inițiat de Platforma DA prevede ca alocațiile anuale pentru fondul de subvenționare să fie prevăzute la o cotă de nu mai puțin de 3 la sută din cheltuielile bugetului de stat.

„Dacă ar exista asmenea cotă la moment, Fondul de subvenționare trebuia să fie nu mai puțin 1 miliard 560 de milioane de lei, în condițiile în care cheltuielile sunt de 53 de miliarde de leu în 2020. Asemenea practică este și în alte țări, inclusiv în România. Fermierii consideră că au parte de o atitudine neglijentă din partea guvernării, atât din partea fostei guvernări Plahotniuc-Filip, cât și a actualei. Sper că acest proiect va fi susținut de toți deputații, mai ales că ei declară că sunt pentru fermieri”, a adăugat președintele fracțiunii Platforma DA.

Dacă va fi susținut de plenul Parlamentului, proiectul de lege ar urma să intre în vigoare începând cu anul bugetar 2021.

Noutăţile partenerilor

comentarii: