image
Sursa foto: cotidianul.md

Răspunsul lui Plahotniuc la criticile dure ale lui Michalko // Alex Cozer

Plahotniuc și-a proclamat, vineri, mafia pe care el o numește partid, drept „ProMoldova”. Pasul vine la două luni după ce, supărat foc pe decizia UE de anula asistența financiară pentru Republica Moldova, tot el anunța amenințător că nu mai va respecta condiționalitățile din Acordul de Asociere.

Alex Cozer, Cotidianul.md.

De fapt, vineri Plahotniuc a spus clar că pe el nu-l mai interesează ce spune Bruxelles-ul. Pentru că, să fim serioși, de o apropiere de UE micul dictator în devenire nu a putut să fie niciodată interesat. Pentru el „proiectul european” a fost ofertant atâta timp cât contribuabilul european vira aici sute de milioane de euro pe care să-i „gestioneze” după bunul său plac, dar, poate chiar mai important, să-i ofere legitimitatea de care avea nevoie.

Acum, că UE i-a spus clar că așa nu se mai poate, Plahotniuc a revenit la originea sa, cea de „copil de suflet” al lui Voronin, pe care și-a declarat-o deschis. Practic a spus fără echivoc ceea ce noi știm de atâta vreme, că nu este decât un sociopat megaloman, cu apucături de dictator comunist, fără absolut niciun dram de proeuropenism în el și-n regimul pe care l-a creat aici.

Reacție la criticile dure ale ambasadorului UE?

Am văzut pe rețelele de socializare mai multe nedumeriri. De ce a ales acum să spună deschis că practic nu-l mai interesează integrarea europeană. Nu cred neapărat că este un pas electoral. PD-ul e un partid lipsit în totalitate de ideologie și nici nu prea există motive în a intra deja într-un bazin unde se află Dodon, Shor, Voronin sau Usatîi.

Indivizi precum Plahotniuc de obicei reacționează nervos la anumite lucruri care-i deranjează în mod vădit. Iar faptul că anunțul privind „promoldovenismul” vine la scurt timp după ce ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, a lansat critici extrem de dure, nemaivăzute la un asemenea nivel, la adresa regimului, nu mi se pare întâmplător.

Miercuri, în cadrul unui seminar privind legislația electorală, Michalko declara că nu se gândea că UE va ajunge în 2018 să aibă dubii că în Moldova mai pot fi organizate alegeri libere și corecte și că „memoria noastră nu este scurtă și nu vom trece ușor peste derapaje democratice și peste nerespectarea condițiilor asumate”.

A doua zi, la postul de televiziune Pro TV, Michalko a fost și mai categoric, chiar surprinzător de categoric pentru limbajul cu care ne-au obișnuit diplomații UE, manifestându-și în mod expres dezamăgirea față de acțiunile guvernării, în special de legea amnistiei fiscale și lipsirea lui Andrei Năstase de mandatul de primar.

Mai mult, Michalko a spus că UE încă așteaptă ca mandatul lui Năstase să fie validat și că „toate instrumentele, legislative și administrative, sunt în mâinile autorităților moldovenești. Trebuie să existe și voință, să fie folosite toate căile pentru ca această problemă să fie rezolvată”.

Iar Plahotniuc a răspuns. A arătat că nu-i pasă. După ce a sfidat Uniunea Europeană cu nevalidarea mandatului de primar și ulterior cu amnistia fiscală, a vrut să demonstreze că el este șeful aici și niciun fel de critică, nici măcar de la ambasadorul UE, pentru el nu contează.

Shor, cu același text a doua zi

Interesant este că nu au trecut nici 24 de ore de la anunțul lui Plahotniuc, că Shor, la o adunare electorală, practic a repetat același text, doar că în limba rusă.

„Urmează alegerile parlamentare, alegeri care vor arăta calea noastră pentru 4 ani. Unii vor să ne ducă în Europa, alții în Rusia, alții în altă parte iar eu vreau ca noi să trăim în Moldova, într-o Moldovă curată și frumoasă, unde vor fi pensii bune și salarii bune, întreprinderi de stat, fabrici, colhozuri”, declara primarul penal al Orheiului sâmbătă.

Declarații practic trase la indigo cu discursurile cu care ne obișnuia Voronin în campania electorală din 2009 și cu retorica pe care am auzit-o la Dodon de când a câștigat alegerile prezidențiale.

În aceste condiții, devine tot mai clar că Plahotniuc pregătește terenul pentru o alianță post-electorală cu Dodon și Shor, pentru că la cum arată astăzi PCRM, mă îndoiesc că comuniștii mai au vreo șansă să treacă pragul electoral.

Sigur, lucrurile erau destul de clare încă de când Plahotniuc l-a făcut pe Dodon președinte și au devenit evidente în 2018, când la Chișinău a fost călcată în picioare orice urmă de democrație. Vineri însă ni s-a spus clar că pe integrarea europeană se poate pune cruce, revenindu-se la „modernizarea europeană” „a la” Voronin, din perioada 2005-2009.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: