image
Sursa foto: Jurnal.md

Calea Ferată a Moldovei, împinsă rapid spre faliment; Slusari: „Dacă angajații ies la proteste, vom fi alături de ei”

Republica Moldova riscă să piardă un obiectiv strategic, cum este Calea Ferată a Moldovei, datoriile căreia la momentul actual sunt de 837 de milioane de lei. Cei 6000 de angajați ai întreprinderii sunt disperați, iar mulți dintre ei nu și-au văzut salariile deja timp de patru luni. Pe acest fundal, liderul socialiștilor Igor Dodon, trage sforile ca să-și numească omul potrivit în fruntea întreprinderii. Declarațiile aparțin vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari și au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit deputatului Platformei DA, doar datoria pentru salarii la ÎS „Calea Ferată a Moldovei” a atins deja cifra de 164 de milioane de lei. Unii angajați au pus cereri de demisie, alții - se pregătesc de noi proteste.

„Pe acest fundal este în toi așa numitul concurs de selectare a directorului întreprinderii. Cei care au tras sforile până acum, au organizat un concurs butaforic. Este coordonată desemnarea candidaturii lui Grigore Condurache, persoana care este vizată în rapoartele SIS, despre care vom face publice mai târziu date extrem de îngrijorătoare. El este favoritul și Igor Dodon a dat deja indicații referitor la persoana care trebuie să câștige acest concurs. Ca o variantă de rezervă, a depus actele și actualul director interimar”, menționat Alexandru Slusari.

Deputatul a reiterat că Platforma DA demult a anticipat faptul că se urmărește falimentul acestei întreprinderi strategice. La momentul actual continuă schemele de corupție care, pe fundalul lipsei unui control din partea Guvernului, împing întreprinderea spre faliment.

„Subiectul trebuia demult discutat la Consiliul Suprem de Securitate, dar, din păcate, el a fost amânat deja de două ori sub pretextul că nu a venit directorul acestei întreprinderi, Adrian Onceanu, a mai spus deputatul.

Vicepreședintele Parlamentului a lansat un apel adresat premierului interimar Aureliu Ciocoi:

„APP este subordonată direct guvernului! Trebuie să faceți ceva pentru statul acesta, care riscă să piardă o întreprindere strategică care transportă 20% din toate mărfurile care se importă și se exportă. Totodată rugăm președintele țării să convoace urgent CSS la care să fie discutată această problemă. Și angajații și sindicatele așteaptă decizia a CSS”, a spus Alexandru Slusari

Deputatul a declarat că subiectul va fi abordat și la ședința comisiei de anchetă și a menționat că dacă angajații întreprinderii vor ieși la proteste, Platforma DA va fi alături de protestatari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: