image
Sursa foto: jurnal.md

Licitație cu năbădăi la Parlament

Agentul economic care urma sa asigure deputații cu tablete până la sfârșitul lunii decembrie trecut, dar nu a respectat conditiile contractului, a fost amendat cu peste 94 de mii de lei. În consecință, contractul între Parlament și firma cu pricina a fost reziliat. Cel puțin asta declară secretarul general al legislativului, Adrian Albu.

În schimb, reprezentanții Agenției Achiziții Publice spun că acest contract este valabil și nu cunosc nimic despre anularea achiziției.

Secretarul general al Parlamentului, Adrian Albu, spune că firma contractantă urma să livreze tabletele electronice până în data de 25 decembrie, lucru care nu s-a întâmplat.

„Până în acest moment nu au fost procurate. Acest contract a fost reziliat și din acest considerent a fost aplicată penalitatea de 94.658 de lei, care se află acum pe contul secretariatului Parlamentului, iar în urma deciziei grupului de lucru vor fi transferați către bugetul de stat”, a spus Adrian Albu.

Deși contractul ar fi fost reziliat, pe site-ul Agenției Achiziții Publice există însă un contract ce confirmă contrariul.

„Într-adevăr a fost o achiziție în decembrie pentru procurarea tabletelor, finalizată cu un contract de atribuire. Respectiv procedura este finalizată. Nu văd contractul să fie anulat. Nici nu poate să fie anulat pur și simplu. Este un contract înregistrat. Care este soarta lui mai departe noi nu cunoaștem. În cazul în care el este reziliat, ei ar trebui să ne informeze și nu am fost informați”, a declarat șefa Direcției monitorizare a Agenției Achiziții Publice, Nadejda Tanasov.

Întrucât procurarea din bani publici a celor 110 tablete a eșuat, a fost inițiată o nouă licitație, susține secretarul general al Parlamentului.

„Toți se întreabă de ce sunt atât de scumpe. Vreau să vă spun că sistemul informațional care ne este oferit de partenerii europeni presupune anumite caracteristici pe care trebuie să le aibă tabletele, deaceea noi am pus parametrii care ne sunt recomandați de compania internațională, care face acest soft. Nu le punem noi din capul nostru. Pentru ca să nu pierdem implementarea acestui soft, pentru care ni s-a dat bani, suntem nevoiți ca noi singuri să procurăm aceste tablete”, a mai zis Albu.

La licitație intenționează să partice și firma cu pricina, din cauza căreia ar fi eșuat licitația din decembrie. Acest lucru a fost confirmat pentru Jurnal de către administratorul companiei. Tot el a recunoscut că nu s-a reușit importarea celor 110 tablete electronice până în data indicată în contract.

Noutăţile partenerilor

comentarii: