image
Sursa foto: AP

Declarația pregătită de ACUM și PD privind vectorul pro-UE; „PD au evitat să discutăm pe viu, ieri noaptea am înțeles de ce”

Declarația pentru reconfirmarea vectorului european și promovarea consecventă a cursului strategic și ireversibil de Integrare Europeană, pregătită de ACUM și PD, a fost dată publicității de deputatul PAS Mihai Popșoi.

„Deși colegii din PDM au avut o contribuție consistentă la elaborarea documentului prin schimbul de email-uri, totuși au evitat să discutăm pe viu pentru a finaliza documentul. Ieri noaptea am înțeles de ce. Regretăm lipsa de devotament și consecvență față de năzuința majorității cetățenilor RM de a urma calea integrării europene: a combaterii corupției, a justiției independente, a reformelor economice, alegând în schimb calea a patra - calea spre nicăieri”, afirmă deputatul.

Declarația prevede că integrarea europeană a RM este obiectivul strategic de dezvoltare a țării și confirmă angajamentul ferm de asigurare a implementării priorităților cheie din Acordul de Asociere încheiat între RM și UE, inclusiv prin instituirea unei comisii parlamentare de control și implementare a Acordului de Asociere.

Totodată, declarația exprimă îngrijorare față de „alinierea Republicii Moldova la structurile Uniunii Economice Eurasiatice fără acordul Parlamentului RM”, dar și față de „inițiativele de recunoaștere internațională a neutralității care va constrânge dreptul suveran al RM de a alege propria politică externă și va limita aprofundarea și intensificarea relațiilor RM cu UE”.

Documentul mai prevede și un apel către instituțiile și statele membre ale UE să lanseze o misiune internațională de experți în domeniul justiției, care să susțină autoritățile în consolidarea statului de drept în Republica Moldova, reforma justiției, și activitatea independentă față de clasa politică din Republica Moldova a justiției și a instituțiilor de drept responsabile de lupta cu corupția la nivel înalt.

declaratiedeclaratie

declaratiedeclaratie

declaratiedeclaratie

declaratiedeclaratie

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: