image
Sursa foto: jurnal.md

Declarația Congresului Azerilor din RM cu privire la „atacurile de sabotaj de amploare comise de armata armeană”

Congresul Azerilor din Moldova a emis o declarație cu privire la „atacurile de sabotaj de amploare comise de armata armeană” la 12 septembrie.

Membrii comunității azere din Republica Moldova își exprimă „profunda îngrijorare în legătură cu o nouă lovitură dată de Erevan” și cer comunității internaționale să intensifice presiunea asupra Armeniei „pentru a împiedica politica sa agresivă”.

„Vă aducem la cunoștință că la orele târzii ale zilei de 12 septembrie 2022, unități ale forțelor armate armene au efectuat operațiuni de minare a zonelor dintre pozițiile unităților Armatei azere și în drumurile de aprovizionare, iar asupra unor poziții ale Armatei azere din direcția raioanelor Dashkasan, Kalbajar și Lachin s-a tras cu diferite tipuri de arme, inclusiv mortiere. Aceasta s-a soldat cu pierderi de vieți omenești în rândul personalului militar azer și cu daune la infrastructura militară.
Ne pare rău să vă informăm că acesta nu a fost primul răspuns provocator al Armeniei la procesul de pacificare inițiat de Azerbaidjan. Armenia blochează procesul de soluționare a conflictului folosind diverse scuze, manifestă o poziție distructivă în timpul negocierilor de pace desfășurate cu eforturile comunității internaționale, nu răspunde la o agendă de pace, nu își retrage forțele armate de pe teritoriul Azerbaidjanului, sfidând Declarația trilaterală și acordurile încheiate, continuă să exploateze terenurile azere, inclusiv recent orașul Lachin, și prezintă noi condiții privind deschiderea comunicațiilor și a rutelor de transport. Faptele menționate mai sus dovedesc încă o dată că Armenia nu este interesată de procesele de pace și este pregătită să dăuneze procesului de pace”, se arată în declarația emisă de Elcin Bairamov, Președintele Congresului Azerilor din Moldova.

În declarație se reamintește că, de la sfârșitul războiului, „sute de persoane au devenit victime ale minelor și ale altor dispozitive explozive amplasate de partea armeană, iar zeci dintre acestea și-au pierdut viața”.

„Noi, azerii din Republica Moldova, reiterăm că contramăsurile întreprinse de Azerbaidjan ca răspuns la provocarea forțelor armate armene sunt acțiuni localizate care vizează obiective militare. Scopul acestor acțiuni este de a preveni amenințările la adresa frontierelor de stat ale Azerbaidjanului, de a asigura securitatea lucrătorilor civili implicați în lucrările de infrastructură pe teritoriul raioanelor Kalbajar și Lachin și de a pune capăt agresiunii armenești. Informațiile răspândite de Armenia cu privire la presupusele atacuri împotriva populației civile, a obiectelor și a infrastructurii de către armata azeră sunt false și credem cu tărie că acestea nu sunt altceva decât o altă dezinformare diseminată de partea armeană.

Conducerea militară și politică a Armeniei poartă întreaga responsabilitate pentru provocare, confruntare și pierderi.

Noi, azerii din Republica Moldova, declarăm cu fermitate că aceste acțiuni întreprinse de Armenia sunt complet incompatibile cu procesul de normalizare și pace. În pofida atacurilor agresive ale Armeniei, statul azer desfășoară lucrări de reconstrucție și construcție pe scară largă în teritoriile eliberate. Acest lucru demonstrează încă o dată că Armenia împiedică procesul de pace în toate modurile posibile.

Facem încă o dată apel la organizațiile și instituțiile internaționale să ia măsuri practice la nivel internațional pentru a preveni astfel de atacuri și, în același timp, să intensifice eforturile pentru a îndemna Armenia să își pună la punct ideile revanșarde și să facă pace”, se mai spune în declarație.

Noutăţile partenerilor

comentarii: