image
Sursa foto: Jurnal.md

Afacerile din regiunea transnistreană continuă; Oazu Nantoi: „Businessul în aceste zone gri este foarte ingenios”

Schemele transnistrene ilicite, generatoare de milioane de dolari funcționează în continuare, Transnistria încasând prin intermediul centralei de la Kuciurgan, uzinei de la Râbnița, fabricii de ciment, un capital enorm. Mai mult, întreprinderile reușesc să evite sancțiunile occidentale, potrivit declarațiilor lansate în platoul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV.

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, a menționat că schemele afaceriștilor transnistreni continuă să funcționeze, iar așa-numitul „conflict transnistrean” nu face decât să contribuie la mascarea în continuare a jocurilor care se petrec în această zonă gri.

„Este evident că ceea ce numim noi conflict transnistrean, de ani de zile, de decenii, a devenit o acoperire a unui business preponderent criminal, business de proporții, de miliarde și acest business se realizează atât prin centrala de la Kuciurgan, cât și prin uzina metalurgică de la Râbnița. Au existat și interceptări ale convorbirilor telefonice ale unui deputat care pleca la Tiraspol să negocieze un preț mai înalt al energiei electrice livrată pe malul drept pentru ca marja care rămânea prin offshore-uri să fie mai mustoasă. Prin urmare, ceea ce am văzut de-a lungul anilor este că businessul în aceste zone gri este foarte ingenios în ceea ce privește căutarea căilor pentru maximizarea profitului, evitarea impozitelor. Inclusiv din materialul pe care l-ați prezentat, se poate de constatat că businessul ilegal de pe malul stâng al Nistrului continuă”, a declarat Nantoi.

Ștefan Gligor, jurist și lider al Partidului Schimbării din Republica Moldova, declară, pe de altă parte, că în aceste condiții ar trebui să existe o poziție clară din partea guvernării, în care cel puțin una dintre persoanele ce dețin funcții cheie în Republica Moldova ar trebui să formuleze o strategie prin care să se facă „claritate și transparență pentru încasarea în bugetul statului a banilor care i se cuvin”.

„În ultimele 2-3 luni, pe piața metalelor feroase și neferoase se întâmplă niște lucruri absolut inadmisibile. Mi-ar plăcea foarte mult să iasă cineva, doamna Prim-ministră, ministrul Economiei, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și să ne explice care este viziunea statului Republica Moldova cu privire la colectarea deșeurilor feroase și neferoase pe teritoriul țării, care este rolul uzinei Metalferos, care este relația pe care și-o doresc cu uzina metalurgică din Râbnița și cum să facem așa ca să scoatem din umbră toate rulajele și circuitele ca să nu mai existe cei favorizați și defavorizați la capitolul colectării deșeurilor de metale și cum facem o dată și o dată claritate transparență și încasăm în bugetul statului banii care i se cuvin, nu prin inventarea impozitelor persoanelor fizice, dar printr-o reglementare cap-coadă. Vedem că uzina metalurgică nu are probleme cu desfășurarea activității și cu exporturile”, a afirmat Gligor

Totodată, acesta și-a reiterat poziția că cel mai important lucru acum este ca guvernarea să ofere claritate și să explice cum stau lucrurile de fapt, mai ales după decenii în care alte guvernări nu au făcut decât să spirijine schemele.

„Că cei de la uzină sunt afaceriști șă încearcă de decenii să facă zeci și sute de milioane de dolari nu este o noutate. Întrebarea pe care noi toți trebuie să ne-o adresăm este dacă noi o dată și o dată am putea avea pe cineva din gurvernare, responsabil de domeniu, care să iasă și să explice cum stau lucrurile. Sunt stupefiat că la un an de guvernare PAS, încă mai apar informații potrivit cărora sistemul bancar în continuare comite abuzuri în raport cu colectorii din teren, unora ceva li se poate, altora - nu se poate, ajungându-se chiar până la absurd, când băncile închid conturile și dictează modul de utilizare al banilor. Eu vreau să văd din partea guvernării o claritate, pentru că acolo unde este claritate, este predictibilitate, nu fuge capitalul, nu renunță oamenii la afacerile lor”, a adăugat liderul Partidului Schimbării.

Octavian Țâcu, susținând ideea că foștii reprezentanți ai conducerii nu au întreprins nimic pentru eradicarea afacerilor murdare din stânga Nistrului, ba mai mult le-au și susținut, a afirmat că Republica Moldova chiar dacă și-ar dori în prezent să pedepsească aceste nelegiuri, nu ar reuși, din motivul că timp de trei decenii țara fost ineficientă în dezvoltarea unor instituții puternice, stabile și independente.

„Republica Moldova, în 30 de ani, nu a dezvoltat instrumente de control și de acțiune în folosul statului în raport cu regiunea transnistreană. Noi suntem pe un drum cu o singură direcție, în care Republica Moldova, instituțiile statului la cel mai înalt nivel sunt folosite de forțele separatiste de la Tiraspol pentru interesele Federației Ruse în scopul susținerii separtismului transnistrean și pentru interesele personale ale clicii care conduce și a oamenilor de afaceri ruși care investesc în această regiune. Lucrurile, evident, sunt mai ample decât doar rezumarea la uzina de la Râbnița. Am avut schimbări de regim politic, au fost toți, de toate culorile, din 2009 am tot așteptat o schimbare, Filat și-a găsit treabă cu băieții lui, Plahotniuc și-a găsit cu separatiștii treaba lui, dar întrebarea este ce se întâmplă în condițiile noii guvernări?”, a menționat Țâcu.

Acesta a ținut să reamintească despre beneficiile puse la dispozișia transnistrenilor și despre gratuitățile de care beneficiază cei din stânda Nistrului, aducând exemple din sistemul de educație și cel de sănătate.

„Sistemul educațional: noi recunoaștem diplomele liceelor și școlilor din Transnistria, le echivalăm notele, cinciul de acolo e zece aici. Deci, ei fac școală în baza programului școlar al, Federației Ruse. Sistemul medical: transnistrenii, care nu plătesc niciun ban în sistemul de asigurări sociale al Republcii Moldova, iau cu asalt punctul medical de asistență de la Varnița, obținând aceste beneficii din contul Republicii Moldova. Sheriff, clubul de fotbal care a luat 17 milioane pentru participarea în Cupa Ligii Campionelor - niciun ban în bugetul Republicii Moldova. Se folosește de campionatul Republicii Moldova, nu plătește impozite pentru fotbaliști, pentru transferuri, pentru salarii, pentru nimic. Și lucrurile acestea sunt în fiecare detaliu, în care transnistrenii folosesc toate instrumentele apartenenței la Republica Moldova, obstrucționând în același timp accesul nostru în regiunea transnistreană, controlul și impunerea unui anumit punct de vedere constituțional asupra acestei regiuni”, a specificat Octavian Țâcu.

Amintim că Jurnal TV a intrat în posesia unor informații care prezintă cum uzina metalurgică din Râbnița ocolește sancțiunile occidentale impuse Rusiei. După eliminarea Rusiei din sistemul internațional de plăți SWIFT, uzina metalurgică s-a pomenit în incapacitate de a mai face tranzacții financiare, prin intermediul băncilor rusești, pentru achitarea importului de metal uzat din Europa. Respectiv, s-au blocat și plățile pentru exporturile sale de metal. Doar că cei de la Râbnița s-au înregistrat la o bancă virtuală cu sediul juridic la Londra - instituție care nu există fizic, dar care facilitează transferurile de bani printr-o altă metodă de plăți online. Această bancă virtuală a fost implicată anterior în scandaluri financiare și este conectată la o persoană din Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: