image
Sursa foto: Getty Images

Republicanii din SUA cer boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022

Mike Pompeo, fostul secretar de stat american, membru al administrației Trump, se alătură unui număr mare de personaje marcante din Partidul Republican car cer boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, care ar urma să se desfășoare la Beijing. Fostul oficialii și colegii săi republicani spun că așa ar putea fi pedepsită China pentru nerespectarea drepturilor omului.

„Nu trebuie să aibă loc acolo. Nu putem permite sportivilor noştri să meargă la Beijing şi să recompenseze Partidul Comunist Chinez în timp ce acesta se angajează în acţiuni negative în lumea întreagă. Jocurile Olimpice sunt o expresie a libertăţii şi a talentului atletic. Organizarea lor la Beijing este total nepotrivită”, a declarat fostul secretar de stat din administraţia Trump într-un interviu la o emisiune radio găzduită de jurnalistul conservator Hugh Hewitt, conform Agerpres.

Fostul secretar de stat s-a aflat în fruntea confruntării cu China, într-un stil asemănător Războiului Rece, care a caracterizat ultimele luni ale administraţiei Trump. Cu toate acestea, Mike Pompeo nu s-a exprimat în favoarea boicotării Jocurilor Olimpice din 2022 în perioada în care s-a aflat la conducerea Departamentului de Stat.

El a dat asigurări vineri că a „lucrat la acest subiect în ultimele luni” pentru a „găsi cea mai bună abordare” care să „pedepsească maxim Partidul Comunist Chinez”.

Solicitările de boicotare a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022 adresate preşedintelui Biden de republicani, în special în Congres, s-au înmulţit în ultima perioadă. Susţinătorii boicotului invocă nerespectarea drepturilor omului de către autorităţile chineze, în special în privinţa modului în care este tratată minoritatea uigurilor musulmani.

Jocurile Olimpice de iarnă urmează să se deschidă pe 4 februarie 2022, la doar şase luni de la Jocurile Olimpice de vară de la Tokio, amânate din cauza pandemiei de coronavirus.

Organizaţiile pentru drepturile omului acuză China că a internat forţat în lagăre de muncă din regiunea autonomă Xinjiang până la un milion de uiguri.

China neagă aceste acuzaţii şi cifrele avansate, susţinând că uigurii musulmani sunt duşi în centre de formare profesională destinate să îi ajute să îşi găsească un loc de muncă pentru a-i ţine departe de tentaţia extremismului religios.

Noutăţile partenerilor

comentarii: