image
Sursa foto: jurnal.md

Dosarul Manole a fost amânat până în martie; Echipa Jurnal TV, bruscată de unul dintre judecătorii care se ocupă de dosar

Şedinţa de judecată în dosarul Domnica Manole, ce vizează decizia din 2016 a fostei judecătoare privind obligarea Comisiei Electorale Centrale de a organiza un referendum de modificare a Constituției, a fost amânată pentru luna martie. Ședința de azi a fost marcată de un incident. Nemulțumit de faptul că este filmat, unul dintre judecătorii care se ocupă de dosar, Serghei Lazari, a bruscat echipa noastră, pe holul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Când a văzut că este filmat, judecătorul l-a luat la rost pe cameraman. „Nu înțelegi tu cu binișorul”, s-a răstit judecătorul Serghei Lazari.

Domnica Manole susţine că şedinţa a fost stabilită pentru ziua în care instanţa a respins solicitarea acesteia de suspendare a procesului pe durata campaniei electorale. Asta în condițiile în care decizia este cu drept de recurs.

„Ei urmau să suspende acest proces. Așa cum prevede articolul 51 aliniatul patru, din Codul Electoral. Mi-au respins. Noi am contestat cu recurs și nici recursul nu este examinat și ei mă cheamă deja pentru examinarea fondului”, a declarat Domnica Manole.

Fosta judecătoare este convinsă că îi sunt încălcate drepturile de concurent electoral.

„Mi se creează obstacole de a face campania. Am întrerupt ședința cu Ambasada SUA și Marii Britanii, deoarece nu am vrut să mă trezesc cu măsură de reprimare”, spune Domnica Manole.

Chiar de la începutul ședinței, avocatul Domnicăi Manole, Anatolie Lupaşcu, a solicitat că aceasta să aibă loc într-o altă zi, după alegerile parlamentare. Procurorul Eugeniu Rurac însă a fost pentru desfășurarea ședinței. A comentat decizia sa doar după ce Jurnal TV a insistat.

„Am fost toți participanții la proces, normal trebuiau cercetate probele acuzării. Recursul asupra încheierii de suspendare a procesului nu suspendă procesul”, a spus procurorul.

Domnicăi Manole i-a fost deschis dosar penal după ce în 2016 a hotărât să oblige Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum de modificare a Constituției, proces inițiat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Consiliul Superior al Magistraturii a permis ridicarea imunității magistratei. Hotărârea CSM a fost criticată de către reprezentanţii societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: