image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Refuză deschiderea unei secții de vot pentru transnistreni: „E pandemie și nu dorim votanți plătiți, aduși organizat”

Autoritățile locale din satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă au adoptat pe 16 septembrie, curent o decizie prin care refuză deschiderea unei secții de votare pentru locuitorii din Transnistria pe teritoriul satului. În pofida acestui fapt, peste zece zile, sâmbătă, 26 septembrie, Comisia Electorală Centrală, a adoptat o decizie în care hotărăște deschiderea, în pofida deciziei autorităților locale, a unei secții de vot în acest sat.

Solicitată de Jurnal.md, secretara consiliului local, Tatiana Tambovțev, ne-a informat că membrii Consiliului local au luat o asemenea decizie în primul rând din cauza pandemiei, secția de votare urmând a fi deschisă în sala sportivă a gimnaziului. „Există un risc și pentru copii, și pentru bătrânii din sat. Am avut focare de Covid, avem și un deces. Acești oamenii vin dintr-o regiune unde nu au acces organele noastre de control. Respectiv, pentru a reduce fluxul de oameni străini prin sat, consilierii au luat decizia de a nu permite deschiderea acestei secții de vot pe teritoriul satului”, ne-a spus secretara.

Iurie Stoica, unul din consilierii locali care au votat această decizie, ne informează că deși admite că în Transnistria, raionul Slobozia, de unde ar putea fi aduși oameni la vot, există persoane informate, ultimele alegeri parlamentare au demonstrat că alegătorii din această zonă sunt plătiți și sunt aduși în mod organizat la alegeri.

„Noi nu dorim o astfel de situație la noi în sat. Am adoptat decizie încă pe 16 septembrie, că respingem propunerea de a deschide o astfel de secție de votare. E cel puțin ciudat că CEC a făcut abstracție de decizia noastră. Dorim să apărăm oamenii din localitate și de pandemie. Din martie până în prezent nu avem dreptul să intrăm pe teritoriul regiunii aflată în subordinea autorităților de la Tiraspol. Unii din noi avem rude dincolo și nu ni se permite să trecem. Și brusc, pentru o zi, la alegeri, oamenilor li se deschide așa numitul hotar. E un non-sens”, ne-a spus consilierul.

Amintim că sâmbătă CEC a decis deschiderea a 42 de secții de votare în localități din dreapta Nistrului pentru votanții din Transnistria. Situația a fost comentată și de deputatul Sergiu Litvinenco care comentează într-o postare pe pagina sa de facebook că Dodon încă mai speră că „președintele Transnistriei”, Vadim Krasnoselski, îi va pune la dispoziție votanți „pe care să-i cumpere cu 30 sau 50 de euro pentru un vot”.

„Hotărârea CEC de a deschide 42 de secții de votare este una abuzivă și pare să nu țină cont de niciun criteriu din cele prevăzute de lege. De exemplu, înregistrări prealabile acolo au fost aproape zero. De asemenea, nu este clar care număr al alegătorilor care au participat la scrutinele precedente a fost luat în considerație atunci când CEC a luat decizia. Să fie vorba de cei 37 de mii de oameni care au participat la alegerile din februarie 2019, dintre care marea majoritate a obținut câte 25 de euro pentru un vot?”, se întreabă Sergiu Litvinenco.

Deputatul atrage atenția că CEC neglijează totodată opinia autorităților publice locale din Răscăieți

„Este o decizie arbitrară, care doar creează premizele unei fraude masive din partea lui Dodon similară celei care au mai făcut-o Dodon împreună cu Plahotniuc în 2016 și 2019. Înțelegem că Dodon mai speră că-l va convinge pe „președintele Transnistriei”, Vadim Krasnoselsky, să-i pună la dispoziție votanți pentru care să plătească 30 sau 50 de euro. Nu știu doar dacă Dodon își dă seama că cetățenii Republicii Moldova nu mai pot sta deoparte și urmări pasiv cum cineva fraudează alegerile ”, afirmă deputatul.

Amintim că la ultimul scrutin parlamentar, zeci de autocare au adus în mod organizat oamenii din Transnistria la alegeri, aceștia fiind plătiți cu câte 300 – 400 de lei. Recent pe internet au apărut imagini video și cu președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov care împarte bani votanților, dar organele de drept nu au deschis dosare pe marginea acestor cazuri..

Președintele Igor Dodon s-a referit azi la acuzațiile unor reprezentanți ai partidelor din opozițireferitor la fraudarea alegerilor. „Am auzit diferite declarații referitor la falsificări. Noi nu înțelegem care este logica acestor declarații. Pentru numărul de secții de votare care vor fi deschise peste hotare s-a votat aproape unanim, opt din nouă membri ai CEC. 17 secții de votare vor fi deschise în FR. În UE vor fi deschise peste 86. De aceea aceste declarații sunt lipsite de sens”, a spus Dodon evitând să comenteze situația legată de secțiile de vot pentru eventualii alegători din Transnistria.

Amintim că vineri, 2 octombrie, va fi dat startul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 1 noiembrie, curent.

docdoc
docdoc

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: