image
Sursa foto: anticoruptie.md

Deșeuri medicale periculoase, aruncate sub pereții Spitalului Clinic din Bălți // VIDEO

Pandemia de coronavirus a pus la grea încercare întreg sistemul sanitar, care de ani buni este afectat puternic de corupție. Bugetele de milioane ale spitalelor raionale constituie și acum bani râvniți pentru firmele dubioase. Modul în care sunt depozitate și eliminate deșeurile medicale, care rămân sursă de infecție cu coronavirus, este departe de a fi conform normelor sanitare. Un exemplu clar este Spitalul Clinic din Bălți, care are contract de evacuare a deșeurilor periculoase cu o firmă privată. Aceasta are conexiuni cu șefa Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Valentina Buliga.

De la începutul anului 2020, peste 160 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova s-au convins de faptul că noul coronavirus este extrem de contagios, iar măsurile preventive stabilite de Comisia Excepțională prevăd o serie de măsuri sanitare foarte stricte privind depozitarea și evacuarea deșeurilor medicale. Cu toate acestea, pentru mulți cetățeni va fi un șoc să vadă cum sunt depozitate deșeurile COVID în imediata vecinătate a vizitatorilor Spitalului Clinic din Bălți sau la un dispensar de tuberculoză, unde se află și pacienții cu coronavirus, notează portalul anticorupție.md.

Din explicația „Regulamentului sanitar pentru gestionarea deșeurilor medicale” înțelegem că ambalajul galben este un indicator al colectării deșeurilor medicale periculoase. Și deșeurile COVID, care păstrează pericolul de a-i infecta pe alții, sunt ambalate în pungi galbene. Totuși, sub pereții Spitalului Clinic din Bălți, dar și în zona morgii din apropiere, pungile galbene sunt aruncate pe unde pică, formându-se grămezi până la evacuarea lor.

La filmare, în diferite momente, se văd pungi pe jumătate deschise cu deșeuri medicale periculoase pe jos. Chiar și după evacuarea pungilor periculoase de pe teritoriul Spitalului Clinic, un număr mare de șervețele, huse pentru încălțăminte și măști de unică folosință de la secțiile de boli infecțioase ale spitalului rămân la sol.

Regulamentul sanitar interzice depozitarea deșeurilor biologice în spații deschise, accesibil soarelui, ploilor, precum și rozătoarelor sau câinilor vagabonzi. Portalul anticorupție.md mai notează că din anul 2017, contractele pentru colectarea și eliminarea deșeurilor medicale au fost monopolizate de compania ”Ecostat SRL”, care are conexiuni cu fostul ministru al Muncii și Protecției Sociale, Valentina Buliga. Până în 2017, puțini oameni auziseră de această firmă, dar odată cu sosirea soțului Valentinei Buliga, Alexei, în fruntea acestei companii, aceasta a început să câștige contracte de sute de mii de lei. În 2019, ”Ecostat” a avut o cifră de afaceri anuală de peste șase milioane de lei.

Firma apare în toate declarațiile de avere ale Valentinei Buliga, din 2018 până în 2020, unde sunt specificate salariile pe care le-a încasat soțul ei. Alexei Buliga a fost administratorul companiei din 2016 până în 2018. La evacuarea deșeurilor medicale periculoase, firma folosește un microbuz neechipat corespunzător, iar șoferul a fost filmat cum încarcă pungile galbene fără să-și pună mănuși de protecție. Toate acestea au loc la câțiva metri distanță de cărarea, de-a lungul căreia oamenii merg la magazinul din preajmă. Directorul companiei „Ecostat”, Lilian Baltag, spune că se va documenta.

Valentina Buliga nu a fost de găsit pentru o reacție, deși am sunat-o repetat și i-am scris mesaje. Iar directorul adjunct al Spitalului Clinic din Bălți, Ala Condrea, a declarat că ”toate prevederile, standardele și reglementările se află pe site-ul web al spitalului” și că ”nu va da alte informații în afară de cele de pe site”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: