image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Vot final pentru ajutorul unic în valoare de 2500 de lei pentru veterani

Veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și membrii familiilor lor vor beneficia de un ajutor material unic în valoare de 2500 de lei. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de Parlament în lectură finală.

Vor beneficia de ajutorul material unic persoanele participante la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova; persoanele încadrate în grad de dizabilitate în urma rănirii, contuziei, schilodirii contractate în timpul acțiunilor de luptă; soții supraviețuitori ai participanților căzuți la datorie sau decedați în urma unei dizabilități suferite la război. De asemenea, beneficiari ai ajutorului unic vor fi putea fi unul din părinții participanților la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova căzuți la datorie.

Totodată, se propune extinderea, până la 31 mai 2022, a perioadei de acordare a ajutorului material anual părinților participanților căzuți la datorie în acțiunile de luptă din Afganistan, în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova, precum și părinților participanților la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl decedați.

O altă reglementare este cea privind includerea în stagiul de cotizare, în mărime triplă, a perioadei participării la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova de la 2 martie până la 13 august 1992. De acest stagiu suplimentar de cotizare pentru stabilirea pensiei vor beneficia circa 10 mii de persoane.

Proiectul mai prevede că veteranii de război, cetățeni ai Republicii Moldova, decorați cu distincții de stat, inclusiv cu distincții de stat ale fostei URSS (echivalate cu distincțiile de stat ale Republicii Moldova) vor beneficia de dreptul la alocația nominală indiferent de faptul dacă sunt sau nu beneficiari de  pensie sau alocație de stat și dacă au sau nu domiciliul Moldova.

În aceeași ședință, deputații au votat un proiect care prevede că veteranii și alți participanți ai celui de-al Doilea Război Mondial vor primi alocații mai mari cu 300 de lei. Alocațiile de stat se majorează de la 950 la 1250 de lei.

comentarii: