image
Sursa foto: jurnal.md

Când intră Parlamentul RM în perioada de interimat

De luni, 3 septembrie, deputații revin la muncă. Este ultima sesiune a actualei legislaturi, fiind și cea mai scurtă, de trei luni. După 30 noiembrie, când expiră mandatul actualului legislativ, Parlamentul va intra în perioada de interimat, iar deputații se vor convoca doar în ședințe extraordinare, dacă președintele legislativului va convoca Biroul permanent pentru adoptarea ordinii de zi.

Explicația a fost făcută de către Victor Juc, vicedirector al Institutului de Cercetări Juridice și Politice a Academiei de Științe a Moldovei. Potrivit lui Victor Juc, sesiunea de toamnă-iarnă poate fi prelungită până la 30 decembrie. Însă, luând în considerare că perioada electorală începe la 24 decembrie, cu 60 de zile înainte de alegerile parlamentare ordinare, deputații se vor strădui să încheie sesiunea la 30 noiembrie.

După 30 noiembrie, Parlamentul, se poate întruni în ședințe extraoridnare, însă nu poate să adopte legi organice, să modifice Constituția, să adopte bugetul etc, transmite IPN.

Sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului începe luni, 3 septembrie. O dispoziție în acest sens a semnat președintele Parlamentului, Andrian Candu. Convocarea Parlamentului în ședință plenară se va efectua la propunerea Biroului permanent al Parlamentului, după pregătirea proiectului ordinii de zi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: