image
Sursa foto: jurnal.md

Ultima oră! Alexandru Esaulenco, numit de Parlament în funcția de director al SIS

Alexandru Esaulenco este noul director al Serviciului Informații și Securitate pe un termen de cinci ani. Acesta a fost numit cu puțin timp în urmă de către plenul Parlamentului.

Înainte de a fi votat, Alexandru Esaulenco a răspuns la întrebările deputaților.

„Dacă veți fi votat, cum veți contracara fenomenul de războiul hibrid?”, a fost întrebarea deputatului PD Igor Vremea. Totodată, acesta a menționat că în ultima perioadă a crescut numărul cetățenilor ruși și l-a întrebat pe Esaulenco ce crede despre fenomenul „omuleților verzi”.

„SIS are ca prioritate idetificarea riscurilor asupra securității naționale. Într-adevăr elementele unui război hibrid se cristalizează pe teritoriul RM”, a răspuns Esaulenco. „Noțiunea de „omuleți verzi” este la modă. SIS monitorizează, dar nu facem diferență de națiune, gen, sau vârstă. Dacă vor exista elemente de îngrijorare, vă vom informa în termeni proximi”, a adăugat acesta.

Deputatul Lilian Carp l-a întrebat despre rolul acestuia în cazul expulzării profesorilor turci.

„În această perioadă am deținut funcția de șef al Direcției contrainformații militare în cadrul SIS, care nu era responsabilă de gestionarea acestei operațiuni. În calitate de șef, voi demara o anchetă. Veți fi informați despre rezultatele ei”, a spus Esaulenco.

Acesta s-a referit și la fenomenul interceptărilor telefonice. „În calitate de viitor șef al SIS, nu voi admite interceptări ilegale. Toate care s-au făcut până acum au fost în strictă conformitate cu legea, potrivit deciziilor judecătorilor”, a menționat Alexandru Esaulenco.

Deputatul Dinu Plângău a solicitat și un comentariu cu privire la puciul anticonstituțional produs recent în RM. „Calificarea juridică aparține PG care urmează să se expună. SIS va acorda tot sprijinul”, a menționat Esaulenco.

Postul de director al SIS a rămas vacant după ce Vasile Botnari a fost demis de Parlament pe 8 iunie.

„Un șef independent al SIS va opri interceptările telefonice ilegale și va elimina frica oamenilor de a critica guvernarea ori autoritățile. Dreptul la opinie critică și la libera exprimare va fi restabilit. SIS s-a transformat în nimic altceva decât poliție politică. Cel mai grav abuz al SIS este modul în care instituția a răpit și deportat șapte oameni nevinovați, aruncându-i în ghearele unui regim ce aplică tortura și tratamentul inuman”, se spune în nota de argumentare a deciziei privind demisia lui Botnari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: