image
Sursa foto: gov.md

Ministrul Justiției din RM și Franța au discutat despre reforma justiției și importanța unor schimburi de experiență

În contextul participării la Paris, la cea de-a treia ediție a „Platformei de sprijin a Republicii Moldova”, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a avut o întrevedere cu omologul său din Franța, Éric Dupond-Moretti.

Sergiu Litvinenco a prezentat agenda reformelor din domeniul justiției și, respectiv, dificultățile întâmpinate în procesul de implementare a acestora.

„Am discutat și asupra subiectelor ce vizează nemijlocit direcțiile și necesitățile specifice de cooperare pe segmentul justiției cum sunt: semnarea unui Acord bilateral între Franța și Republica Moldova privind recuperarea bunurilor infracționale; realizarea mai multor schimburi de experiență între instituțiile de drept franceze și cele din Republica Moldova, ce țin de activitatea organelor de auto-administrare în justiție, activitatea de investigare a cazurilor, precum și de eficientizare a procedurilor prin intermediul comisiilor rogatorii”, a afirmat ministrul Sergiu Litvinenco. De asemenea, oficialii au avut un schimb de opinii cu privire la decizia recentă a autorităților SUA de a impune sancțiuni oligarhilor Șor și Plahotniuc, precum și despre inițiativa de a elabora „Legea Magnitsky”, respectiv despre impactul și importanța unei astfel de legi nu doar la nivel național, ci și internațional. La finalul întrevederii, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a exprimat înalte aprecieri și mulțumiri pentru suportul oferit de statul francez Republicii Moldova. De asemenea, a lansat invitația către ministrul Dupond-Moretti de a vizita Republica Moldova, pentru continuarea și dezvoltarea colaborării pe segmentul justiției. „Platforma de sprijin a Republicii Moldova”, o inițiativă a Germaniei, Franței și României, este un instrument de susținere a eforturilor autorităților de la Chișinău de a face față provocărilor majore pe care le resimte țara noastră în plan energetic, socio-economic și umanitar, pe fundalul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: