image
Sursa foto: Phil Noble - WPA Pool/ Getty Images

Criza submarinelor; SUA: Reapropierea de Franța va lua timp și va necesita acțiuni

Statele Unite recunosc că reconcilierea cu Franţa, după criza submarinelor, „va lua timp” şi va necesita „acţiuni” din partea Washingtonului, a declarat joi şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, citat de AFP.

„Recunoaştem că acest lucru va lua timp şi multă muncă şi se va traduce nu numai prin declaraţii, ci şi prin acţiuni”, a spus el într-o conferinţă de presă, în paralel cu Adunarea Generală a ONU de la New York.

Referindu-se la „cooperarea şi coordonarea”, pe care preşedinţii Joe Biden şi Emmanuel Macron s-au angajat să le aprofundeze miercuri, în discuţia lor telefonică, Antony Blinken a spus că cele două ţări aliate ar putea „face mai mult” şi „mai bine”.

El a subliniat îndelung importanţa Franţei, în special în regiunea indo-pacifică, unde Washingtonul a anunţat la jumătatea lui septembrie o alianţă cu Australia şi Regatul Unit care a fost la originea crizei.

Secretarul de stat american a avut joi dimineaţă o discuţie privată cu ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian.

„El şi cu mine suntem prieteni de multă vreme”, a spus el despre „Jean-Yves”, „am o stimă deosebită pentru el”, potrivit AFP.

Criza submarinelor arată că Uniunea Europeană „nu mai poate conta” pe SUA pentru a-i garanta protecţia, a declarat joi ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, invitându-i pe europeni „să deschidă ochii”.

Săptămâna trecută, Franţa şi-a rechemat ambasadorii din SUA şi Australia, după ce SUA şi Regatul Unit au semnat un acord pentru submarine nucleare cu Australia, determinând Canberra să renunţe la acordul cu Franţa în valoare de 40 de miliarde de dolari.

comentarii: