image
Sursa foto: jurnal.md

Negruță: RM riscă să piardă un nou program de cooperare de milioane de dolari cu FMI

Veaceslav Negruță susține că Republica Moldova riscă să piardă un nou program cu FMI, astfel ca statul nostru să fie lipsit de resurse financiare importante din cauza inacțiunilor celora de la guvernare.

Fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruță a declarat pentru jurnal.md că autoritățile din RM nu au realizat precondițiile convenite în iulie cu echipa FMI.

„Problema este că acest program nu este deocamdată. Și se pierde șansa de a-l avea aprobat de consiliul director FMI”, spune Negruță.

În luna iulie președintele Igor Dodon a avut o discuție cu reprezentanții FMI, un spectru larg de chestiuni legate de cooperarea Moldovei cu această instituție financiară internațională, inclusiv un program de peste 500 milioane de dolari.

„Am examinat perspectivele de elaborare și semnare a unui nou Program de cooperare dintre Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional pentru următorii ani, în valoare de 550 milioane dolari SUA. Astfel, este preconizată o ședință a Consiliului Directorilor FMI deja în luna septembrie curent”, scria Dodon pe pagina sa de Facebook.

Au mai rămas câteva zile din luna septembrie însă ședința Consiliului Directorilor FMI nu a avut loc.

Negruță susține că astfel RM riscă să piardă un nou program de cooperare cu FMI.

„Septembrie a fost pierdut. Consiliul director al FMI nu va examina un nou program convenit în iulie la nivel de echipă cu RM. Inițial data de 15.09 a fost ratată, apoi și data de 30.09. Evident este incertitudine dacă se va mai discuta ceva asupra unui nou program cu FMI.

Nici în octombrie, octombrie e luna dedicată întâlnirilor anuale FMI-BM și, de regulă, consiliul director nu examinează programe de țară, după care vin alegeri, 1 și 15 noiembrie. Deci, autoritățile govID au izolat și au lipsit iar RM de resurse financiare importante, dar și de previzibilitate până la sfârșit de an. Iar dodon tot umblă la cursul leului”, punctează Veaceslav Negruță.

Noutăţile partenerilor

comentarii: