image
Sursa foto: mil.ru

Copii din stânga Nistrului recrutați în rândul unei mișcări militare din FR; MAEIE cere retragerea trupelor rusești

Trupele ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană au recrutat 10 copii pe care i-a înregimentat în rândurile mișcării militare „Юнармия” din Rusia. Informația a fost publicată pe data de 13 iunie pe site-ul Ministerul Apărării al Federației Ruse. Ministerul de Externe de la Chișinău a emis un comunicat în care își exprimă nedumerirea și dezacordul cu aceste acțiuni și solicită în context încă o dată retragerea complete și necondiționată a trupelor ruse, cu armamentul și munițiile sale de pe teritoriul RM.

Presa de la Tiraspol a informat că recrutarea copiilor a avut loc cu ocazia Zilei Rusiei, marcată la 12 iunie. Potrivit novostipmr.com, conducerea Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria a recrutat 10 copii. Aceștia au depus și un jurământ în cadrul unui eveniment organizat de GOTR. Copiii au depus jurământul de intrare în unitatea militară „Steaua Roșie”, parte a mișcării militar patriotice ruse „Юнармия” din Rusia. Ulterior aceștia au participat la o victorină la tema „Istoria armatei și a marinei militare a Federației Ruse”. În continuare copiii vor fi instruiți de militarii GOTR.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a emis un comunicat în care își exprimă dezacordul în legătură cu aceste manifestații organizate de către Grupul Operativ de Trupe Ruse cu prilejul recrutării copiilor, fapt despre care autoritățile din FR au relatat și într-un comunicat de presă publicat pe pagina oficială a Ministerului Apărării al Federației Ruse.

„Actul în cauză face parte dintr-un șir de alte acțiuni sfidătoare ale Grupului Operativ de Trupe Ruse, staționarea și activitatea căruia pe teritoriul Republicii Moldova, fără acceptul și împotriva voinței sale expres exprimate, constituie o încălcare a independenței, suveranității, integrității teritoriale și a neutralității permanente a Republicii Moldova și este incompatibilă cu normele de drept internațional. Acțiunile GOTR sunt cu atât mai reprobabile, cu cât acestea reprezintă tentative repetate de a implica copii minori dintr-o zonă de conflict în activități cu tentă militară”, se spune într-un comunicat al MAEIE.

În context, MAEIE reconfirmă demersul autorităților moldovenești cu privire la necesitatea retragerii complete și necondiționate a trupelor ruse, cu armamentul și munițiile sale de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate și documentele internaționale relevante.

„Ministerul reiterează de asemenea poziția Republicii Moldova privind necesitatea transformării actualei operațiuni de menținere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional, având în vedere că aceasta va contribui efectiv la întărirea încrederii și la crearea unei atmosfere propice pentru identificarea unei soluții pașnice a conflictului transnistrean în baza parametrilor stabiliți în documentele OSCE adoptate inclusiv cu sprijinul Federației Ruse”, se mai spune în comunicat.

Amintim că în stânga Nistrului staţionează în mod ilegal un contingent militar rus, al cărui număr nu se ştie cu exactitate – unele surse dau cifra de peste 400 de oameni, în timp ce altele – 383, şi Unitatea militară nr. 13962 sau Grupul operativ al trupelor ruse, alcătuit probabil din două batalioane, aproximativ 1000 de oameni. Atât Grupul operativ, cât şi celălalt contingent de militari este completat din cetăţeni ai rmn cu cetăţenie rusească (150–160 mii de locuitori ai acestei formaţiuni nerecunoscute deţin cetăţenia Federaţiei Ruse), precum şi militari din Rusia.

copiicopii
copiicopii

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: