image
Sursa foto: foto simbol

Reluarea investigațiilor într-un episod al „fraudei bancare” – încetată; Procurorii anunță că vor contesta decizia instanței

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a reluat urmărirea penală într-un episod al dosarului denumit generic „frauda bancară” – episod care vizează Banca Socială, în privința căruia urmărirea a fost clasată în iunie 2021.

Episodul care procurorii au reînceput să-l investigheze ține de prejudicii cauzate statului de ordinul zecilor de milioane de lei. Procuratura menționează că motivele clasării anterioare a dosarului nu a avut la bază considerente ale hotărârii Curții Supreme de Justiție din 10 mai 2018, care a respins un demers formulat împotriva acțiunilor Băncii Sociale de recuperare a banilor din „frauda bancară.” În fond, autoritatea judecătorească a constatat că contractul vizat în dosar era fictiv și a fost elaborat cu intenția de a crea obligații artificiale și de a crea bani.

Acum, reluarea urmăririi penale din ianuarie 2022, dispusă de procurorul-șef interimar al PCCOCS, a fost contestată la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Contestarea a fost depusă de către o persoană care nu este parte în dosar și căreia nu-i fusese atribuit vreun statut procesual de către procurorii PCCOCS. Totuși, judecătorul i-a satisfăcut demersul și a dispus încetarea urmăririi penale, prin încheierea pronunțată luni, 8 august curent.

Procurorii PCCOCS urmează să o conteste la Curtea de Apel Chișinău, în vederea continuării investigării acestui episod al „fraudei bancare,” astfel încât persoanele care se fac vinovate să fie trase la răspundere, chiar dacă ar beneficia de influențe necorespunzătoare în sistemul justiției.

Noutăţile partenerilor

comentarii: