image
Sursa foto: jurnal.md

Averea fostului șef SIS, Vasile Botnari, luată la puricat de ANI

Fostul director SIS, Vasile Botnari, este subiectul unui nou control inițiat de Autoritatea Națională de Integritate. Controlul averii în privința lui Botnari a fost inițiat după ce anterior inițierea verificării fusese respinsă.

Pe lângă verificarea averii lui Botnari, un alt control a fost inițiat pe numele vicepretorului sectorului Ciocana din municipiul Chișinău, pentru nerespectarea regimului juridic al conflictelor de interese.

În procedurile de control a averii mai este vizat și un șef de secție din cadrul Marelui Stat Major al Armatei Naționale, un fost șef al secției Construcții din Consiliul raional Râșcani și un director de liceu din capitală.

Viceprimarul de Edineț este verificat de către inspectorii de integritate pentru un posibil conflict de interese. La fel, un consilier din Consiliul Porumbeni, raionul Cimișlia, secretarul Consiliului Maximovca raionul Anenii Noi, directorul unui liceu din suburbia capitalei și directorul unei grădinițe din raionul Cantemir se află în procedurile de verificare pentru admiterea unor coflicte de interese.

În vizorul inspectorilor de integritate au intrat și primarul satului Floreni din raionul Anenii Noi, dar și inspector vamal din cadrul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, un consilier din orașul Sângera, municipiul Chișinău, un consilier local din satul Vertiujeni, raionul Florești, și un funcționar public din Consiliul Raional Ocnița. Aceștia sunt verificați pentru încălcarea regimului juridic al incompatibilităților.

În perioada 28 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021, inspectorii de integritate au emis patru procese verbale cu privire la contravenție în care au fost stabilite amenzi în sumă totală de 5000 de lei. Un proces verbal de contravenție a fost emis pe numele unui primar din raionul Ialoveni pentru nesoluționarea în termenul legal a stării de incompatibilitate de funcție. La fel, unui procuror din cadrul Procuraturii Cahul și unui subofițer de patrulare i-au fost stabilite sancțiuni pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale. Totodată, un jurist al unei bănci din capitală a fost amendat pentru împiedicarea activității ANI.

În aceeași perioadă, inspectoratul de Integritate a emis și nouă acte de constatare. În aceste acte sunt vizați primarul de Basarabeasca, directorul Spitalului raional Nisporeni, un inspector vamal din Serviciul Vamal, directorul „Apă Canal” din Ungheni, un primar din raionul Rezina și alți subiecți ai declarării.

comentarii: