image
Sursa foto: captură vimeo.com

Banii sechestrați de la fiul lui Filat și care urmează să fie întorși RM - subiect de discuție la nivel înalt la Președinție

În cadrul unei întrevederi care a avut loc astăzi între președintele Maia Sandu și ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în RM, Steven Mark Fisher, subiectul central au fost banii sechestrați de la Luca Filat, care urmează să fie restituiți RM, „în beneficiul cetățenilor”.

„I-am mulțumit domnului Fisher pentru solidaritatea manifestată de Guvernul britanic în această perioadă grea, dar și pentru sprijinul acordat Republicii Moldova de-a lungul anilor. Un subiect central al discuției a fost decizia autorităților de la Londra de a restitui Republicii Moldova fondurile reținute pe conturile bancare ale cetățeanului moldovean Luca Filat - circa 11,26 milioane de lei. Mi-am exprimat recunoștința pentru această decizie și am discutat despre necesitatea creării unui mecanism eficient și transparent prin care fondurile recuperate să fie utilizate în proiecte care să aducă beneficii cetățenilor”, a precizat Maia Sandu.

Aceasta este prima recuperare de mijloace extrase anterior din țară și care vor reveni acasă.

Potrivit președintelui, acest lucru confirmă necesitatea de a conlucra în continuare cu Guvernul britanic, precum și cu guvernele altor state, așa încât să fie recuperați banii câștigați ilegal în Republica Moldova, dar folosiți în alte țări.

Amintim că autoritățile de la Londra au decis să transfere Republicii Moldova suma de 456,068 lire sterline, mărimea fondurilor reținute pe conturile bancare ale lui Luca Filat, fiul fostului premier al RM, Vlad Filat.

„Returnarea sumei menționate, în conformitate cu prevederile Convenției ONU împotriva corupției, va fi realizată către autoritățile relevante ale Republicii Moldova, pentru proiectele în beneficiul cetățenilor”, a precizat anterior ambasadorul Steven Mark Fisher.

Conturile lui Luca Filat au fost înghețate în mai 2018, după ce anchetatorii Agenției Naționale de Combatere a Criminalităţii Organizate (NCA) au suspectat că fondurile provin din activități ilegale. Ulterior, Luca Filat a făcut apel în instanță, însă nu i-a putut convinge pe magistrații din Londra de proveniență legitimă a banilor. Atunci Ambasada Marii Britanii anunța că banii vor merge în fondul Majestății Sale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: