image
Sursa foto: libertatea.ro

Rafael are autism și la șapte ani vorbește perfect nouă limbi străine; Cum a fost posibil așa ceva

Un băiețel din Brazilia, diagnosticat cu o formă severă de autism, vorbește fluent nouă limbi străine, la doar șapte ani.

Când părinții lui Rafael au primit cumplita veste că fiul lor suferă de autism, parcă a căzut cerul peste ei. Oamenii au fost devastați, dar au știut de atunci că trebuie să-l îngrijească cu orice preț.

Însă în ciuda bolii, în scurt timp Rafael a arătat abilități complet neobișnuite pentru vârsta lui, mai ales raportat la un copil sănătos: La șapte ani, vorbește fluent nouă limbi străine, iar aste e de-a dreptul surprinzător pentru un copil care nu a vorbit deloc timp de doi ani, relatează BBC Brazilia și www.guardachevideo.it.

Timp de doi ani, băiatul nu a interacționat deloc cu lumea exterioară, a povestit mama lui, Juli Lanser Mayer, pe Instagram. Băiatul se uita chiar în ochii persoanei din fața lui și părea complet rupt de lume.

Nu e deloc ușor să accepți un așa diagnostic, dar părinții și-au găsit resursele să lupte cât au putut ei mai bine. Momentul de cotitură pentru Rafael și părinții săi a fost atunci când un specialist le-a sugerat să-i dea o tabletă special configurată nevoilor sale.

De când Rafael a interacționat cu tehnologia, a descoperit o înclinație naturală pentru limbile străine. Într-o zi, asculta un cântec pe Youtube, în limba engleză. „Într-o clipă am văzut o strălucire în ochii lui Rafael, am simțit-o. În acel moment am realizat că ceva s-a schimbat la el” a spus mama copilului. De atunci, acesta a fost fascinat de limbile străine dar mai ales a dovedit că are o memorie incredibilă. Înțelege alte limbi foarte repede și poate vorbi perfect.

Rafael vorbește fluent în engleză, spaniolă, japoneză, rusă, franceză și germană. Când avea patru ani, în timpul unei ședințe de terapie, s-a exprimat surprinzător în limba engleză, și dovedind că înțelegea limba portugheză vorbită în casă, nu a vrut să o folosească.

Învățarea aprofundată, hiperconcentrarea, par a fi caracteristici specifice autismului, și potrivit experților, permite pacienților să se concentreze pe o anumită activitate. Mama micuțului Rafael crede cu tărie că a avea un copil cu autism înseamnă să înveți constant, să vezi lucrurile într-un mod diferit, din toate perspectivele. Trebuie să observi micile lucruri din fiecare zi, apoi să faci conexiuni. Viitorul nu este o problemă imediată, este important să te concentrezi pe prezent.

Noutăţile partenerilor

comentarii: